vyborchyi-obriad-putin-nablyzyvsia-do-piatoho-terminu-na-tli-pryznachennia-daty-vyboriv-u-rf-ap

"Виборчий обряд": путін наблизився до п'ятого терміну на тлі призначення дати виборів у рф - AP

 • 36090 переглядiв

рада федерації росії призначила президентські вибори у рф на 17 березня 2024 року

У верхній палаті російського парламенту - раді федерації рф - повідомили у четвер, що призначили президентські вибори у росії на 17 березня 2024 року. Як зазначає AP, це наблизило володимира путіна до п'ятого президентського терміну, передає УНН.

Деталі

Члени радфеду рф одноголосно проголосували за затвердження указу, який встановлює дату виборів.

"По суті, це рішення знаменує собою початок виборчої кампанії", - заявила спікер палати валентина матвієнко.

71-річний путін, вказує AP, ще не оголосив про свій намір знову балотуватися, але багато хто очікує, що він зробить це найближчим часом, оскільки призначено день виборів. Центральна виборча комісія росії планує провести у п'ятницю засідання, присвячене президентській кампанії.

На запитання, чи вирішив путін переобиратися, речник кремля дмитро пєсков закликав журналістів "набратися терпіння".

Відповідно до конституційних реформ, які він організував, путін має право балотуватися ще на два шестирічні терміни після закінчення його нинішнього терміну наступного року, що потенційно дозволить йому залишатися при владі до 2036 року, зазначає видання.

"Жорсткий контроль над політичною системою рф, який він встановив за більш як 20 років перебування при владі, робить його переобрання у березні майже гарантованим. Відомі критики, які б могли кинути йому виклик у виборчих бюлетенях, або перебувають у в'язниці, або живуть за кордоном, а більшість незалежних ЗМІ заборонені", - пише AP.

"Ні дорога і затяжна війна в Україні, ні невдалий заколот минулого літа, організований головою найманців євгенієм пригожиним, схоже, не вплинули на його високі рейтинги схвалення, про які повідомляють незалежні опитування громадської думки", - зазначає видання.

Хто балотуватиметься проти путіна наступного року, як вказується, залишається незрозумілим. Ув'язнений лідер опозиції Олексій Навальний в онлайн-заяві у четвер закликав своїх прихильників голосувати за будь-кого, крім путіна.

"путін розглядає ці вибори як референдум щодо схвалення своїх дій. Референдум про схвалення війни. Давайте зірвемо його плани і зробимо так, щоб ніхто 17 березня не був зацікавлений у сфальшованому результаті, а щоб вся росія побачила і зрозуміла: воля більшості – путін має піти", – ідеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегітимність президента путіна може стати переломним моментом - Зеленський

Члени команди Навального заявили в четвер, що вони розмістили в москві, санкт-петербурзі та інших російських містах кілька рекламних щитів з написами "росія" та "З Новим роком" із посиланнями та QR-кодами, які ведуть на сайт їхньої кампанії проти російського президента під назвою "росія без путіна". Агентство Associated Press виявило, що деякі рекламні щити вже знято.

Про плани балотуватися, як повідомляється, заявили дві людини: колишній депутат Борис Надєждін, який займає місце в муніципальній раді московської області, і Катерина Дунцова, журналіст і юрист з тверської області на північ від москви, яка колись була членом місцевого законодавчого органу.

Союзники ув'язненого ігоря стрєлкова, який звинувачував путіна у слабкості та нерішучості в Україні, також згадали про його амбіції балотуватися, але звинувачення в екстремізмі, висунуті проти нього російською владою, роблять його кандидатуру малоймовірною.

Для Надєждіна та Дунцової, як зазначається, попадання у виборчий бюлетень може виявитися непростим завданням. Якщо одна з п'яти політичних партій, що мають місця в державній думі, нижній палаті парламенту росії, не висуне їх своїм кандидатом, їм доведеться збирати десятки тисяч підписів у багатьох регіонах.

Ці вимоги, вказує видання, можна застосувати і до путіна, який протягом багатьох років використовував різні тактики. 2018 року він балотувався як незалежний кандидат, і його кампанія зібрала підписи. 2012 року він балотувався від кремлівської партії "єдина росія", тому збирати підписи не довелося.

Як вказано, принаймні одна партія - "справедлива росія", яка має 27 місць у 450-місцевій державній думі, готова висунути путіна своїм кандидатом цього року. Зазначається, що "справедлива росія" збирається висунути путіна на з'їзді 23 грудня, навіть якщо він вирішить балотуватися як незалежний кандидат. Поки що неясно, чи погодився еремль із цими планами. 

путін балотуватиметься як незалежний кандидат, вважає незалежний політолог Дмитро Орєшкін. "Для партії це буде надто велика честь, він високо цінує себе. Тому я думаю, що він балотуватиметься як незалежний кандидат і, можливо, збере підписи. Це буде гарним приводом для просування кампанії у регіонах", - сказав він.

Орєшкін, професор Вільного університету в Ризі (Латвія), очікує, що у виборчих бюлетенях будуть путін і кілька інших значно менш популярних кандидатів, таких як Надєждін або давній лідер комуністичної партії геннадій зюганов.

Центральна виборча комісія рф, як вказано, планує онлайн-голосування на додаток до традиційного паперового голосування приблизно в 30 російських регіонах і розглядає можливість продовження голосування на три дні - практика, яка була схвалена під час пандемії і була піддана широкій критиці з боку незалежних спостерігачів за виборами.

Ці заходи на додаток до обмежень на моніторинг, ухвалених останніми роками, серйозно обмежать можливості незалежних спостерігачів, на думку Станіслава Андрейчука, співголови "Голосу", відомої незалежної групи зі спостереження за виборами.

Андрейчук повідомив Associated Press, що тільки зареєстровані кандидати або консультативні органи, що підтримуються державою, громадські палати, можуть призначати спостерігачів на виборчі дільниці, що знижує ймовірність появи справді незалежних спостерігачів. В онлайн-голосуванні дуже мало прозорості, і якщо голосування триватиме три дні, буде неймовірно складно охопити майже 100 000 виборчих дільниць у країні, не кажучи вже про те, щоб гарантувати, що бюлетені не підробляють у нічний час, сказав він. 

"Регулярне спостереження (на виборчих дільницях) становить зараз найбільшу проблему", - сказав Андрейчук.

"Але ми в будь-якому випадку працюватимемо", - сказав він про плани "Голосу", додавши, що вони проводитимуть моніторинг упродовж усієї кампанії та підтримуватимуть активістів, які дістануться виборчих дільниць у день виборів.

Аналітик Орєшкін заявив, що голосування буде скоріше "ритуалом", ніж конкурентним виборчим процесом.

"Цей виборчий ритуал, виборчий обряд має велике значення для путіна та його команди. Це важливо тому, що воно вимірює лояльність регіональних еліт і (вказує) на те, що система працює", - сказав він.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    МЗС Британії викликало посла рф через хакерські атаки

     • 36475 переглядiв

    Електрозавод палає у рф: що відомо

     • 33697 переглядiв

    Апеляційний суд залишив Дубінського під вартою

     • 30357 переглядiв