vplyv-speky-na-vrozhai-ranni-kultury-postrazhdaly-menshe-vtraty-piznikh-mozhut-siahnuty-10-15percent

Вплив спеки на врожай: ранні культури постраждали менше, втрати пізніх можуть сягнути 10-15%

 • 17408 переглядiв

Аномальна спека мала незначний вплив на ранні культури, але може зменшити врожай пізніх культур до 10-15%. Точні дані про втрати врожаю через спеку стануть відомі у вересні-жовтні після збору основної маси.

Аномальна спека цього літа мала незначний вплив на ранні культури, але може зменшити врожай пізніх культур до 10-15%. Точні дані про втрати врожаю через спеку стануть відомі у вересні-жовтні після збору основної маси. Про це заявив в ефірі телемарафону в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише УНН.

Деталі

"Є такі два основних типи культур - ранні та пізні. Якщо ми говоримо про збір урожаю пшениці, ячменю, гороху, ріпаку, жита, вівса, проса, то це рання група. На неї аномальна спека мала вплив, але не критичний. У деяких регіонах був гірший вплив, у південно-східних, але в цілому по країні ми фактично по цих культурах вийшли на попередньо прогнозований показник - з різницею у 2-3%", - сказав Висоцький.

Він нагадав, що до групи культур із пізніми термінами дозрівання належать соняшник, кукурудза та цукрові буряки. Їх збирають в основному восени, "у серпні починають, але основна маса - восени".

"Тут, скоріше за все, буде більший негативний вплив аномальних температур. Точно можна буде зафіксувати вже по факту збору врожаю, але на сьогодні виглядає, що може бути зменшений врожай по цих культурах до 10-15%. Є регіони, де зменшення не буде, де була паралельно, достатня кількість опадів, що дозволяло проходити цю аномальну спеку легше. Але є регіони, де критичний вплив", - зазначив Висоцький.

Точні цифри втрати врожаю сільгоспкультур через аномальну спеку "дізнаємося вже у вересні жовтні, коли основна маса буде зібрана", вказав він.

Прогноз врожаю зернових та олійних знижено до 71,8 млн тонн через спеку в липні - асоціація31.07.24, 13:57

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Фільм "Я, "Побєда" і Берлін" тепер доступний на Netflix

     • 9340 переглядiв

    Для половини українців дефіцит кадрів став проблемою

     • 15249 переглядiв