ukenru
vlada-samousunulasya-vid-zboru-nebezpechnikh-vidkhodiv-u-naselennya

Влада самоусунулася від збору небезпечних відходів у населення

 • 6458 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. У зв’язку із відсутністю системи збору відпрацьованих люмінесцентних ламп у населення ситуація у містах України достатньо складна, а в деяких навіть критична, передає УНН з посиланням на місцеве ЗМІ Волині.

Кожне місто проблему утилізації використаних люмінесцентних ламп вирішує як може. У багатьох містах використані лампочки збирають приватні підприємства, які мають на це ліцензію. А от, наприклад, Луцьку таких підприємств немає.

Однак, на відміну від Луцька, мешканцям багатьох українських міст здати лампочку на утилізацію легше. Відпрацьовані лампи без проблем можна здати у Тернополі, Житомирі, Києві, Дніпрі, Харкові, Херсоні, Полтаві.

Цікаво, що в Європі за такі відходи платить виробник, тобто у вартість товару вже закладені кошти на утилізацію. Мешканець міста може просто здати використану лампочку назад у магазин, звідки вона вже піде на утилізацію.

Очевидно, що у більшості випадків проблеми, куди викинути лампочку, закінчуються смітником. За декілька років зрушення ледь помітні. Доступної інформації, куди можна здати небезпечні відходи – обмаль, а якщо уявити, скільки потрібно витрати часу, то екологія часто відходить на задній план.

Нагадаємо, в Україні загалом вже накопичено понад 12 млн тонн небезпечних відходів (станом на кінець 2015 року даних за 2016 рік ще немає). Однак вже четвертий рік поспіль влада не виділяє кошти на їх утилізацію.

Чернігівщина вже три роки не може отримати кошти від Мінприроди на утилізацію 300 тонн небезпечних агрохімікатів.

Харківська ОДА взагалі не володіє інформацією щодо стану в сфері поводження з небезпечними відходами.

Херсонська область також не отримала коштів на утилізацію небезпечних відходів. За даними місцевої влади, ситуація в регіоні вже критична.

Як повідомляв УНН, Омбудсмен відкрив провадження проти Мінприроди за самоусунення від виконання покладених обов’язків щодо контролю за рівнем забруднення атмосферного повітря.

Українські Національні Новини

Суспільство