ukenru
viyskovi-rosiyskoyu-zaklikali-shkolyariv-vstupati-do-profilnogo-vishu-ombudsmen-vimagaye-abi-taran-rozibravsya

Військові російською закликали школярів вступати до профільного вишу: омбудсмен вимагає, аби Таран розібрався

 • 19586 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Кілька днів тому в школі №11 міста Дніпра, стався мовний скандал - представники військових вузів прийшли агітувати вступати до них, але робили це російською мовою. 11-класник попросив гостей говорити українською і ситуація загострилася. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Міністра оборони України Андрія Тарана стосовно ситуації, яка склалася. Про це повідомляє пресслужба Уповноважено із захисту державної мови, пише УНН.

Деталі

Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь написав офіційне звернення до Міністерства оборони України з метою почати службове розслідування.

"Ми надіслали звернення до Міністра оборони Андрія Тарана з вимогою надати роз'яснення, що насправді відбулося в закладі освіти міста Дніпра та провести службове розслідування стосовно ситуації, яка сталася за участі військовослужбовців ЗСУ", - йдеться у повідомленні.

Уповноважений зауважив, що протягом останніх декількох місяців на адресу Міністерства оборони було надіслано декілька листів-роз'яснень, в який спосіб імплементується мовне законодавство в Збройних Силах України.

"І з вуст тих людей, хто безпосередньо захищає національні інтереси, відстоює територіальну цілісність нашої держави і державну мову, хотілось би почути відповідь, чому офіцер фактично в принизливій формі дозволив собі цькувати старшокласника за прохання говорити українською", - наголосив він.

Уповноважений сподівається, що Міністерство оборони оперативно відреагує і надасть пояснення щодо ситуації із офіцерами.

Тарас Кремінь нагадав, що відповідно до статті 15 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мовою нормативних актів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до закону, є державна мова.

Контекст

Як повідомляли ЗМІ, інцидент стався 18 лютого в школі №11 міста Дніпро.

11-класник Михайло вступив в жорстку дискусію з військовослужбовцями, які прийшли агітувати старшокласників вступити в їхній ВНЗ. Військові постійно намагалися перейти на "русский", але Михайло наполегливо їх просив представляти інтереси ЗСУ українською мовою.

Після декількох подібних зауважень від школяра, військовослужбовці "накинулися" на підлітка з криками і погрозами. Один з військових, який потрапив в скандал, назвав "дебільними" принципи хлопця.

Нагадаємо

З 16 січня 2021 року набула чинності стаття закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає перехід усієї сфери обслуговування на українську мову. Порушення таких норм означатимуть для закладів адміністративні штрафи — від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 11 900 грн). Ці зміни набудуть чинності лише у липні 2022 року.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь роз'яснив, як діяти, якщо вас не хочуть обслуговувати українською.

Українські Національні Новини

Суспільство