virusolog-shirobokov-skhvaliv-zakuplenu-v-indiyi-vaktsinu-astrazeneca-i-rozpoviv-nyuansi

Вірусолог Широбоков схвалив закуплену в Індії вакцину AstraZeneca і розповів нюанси

 • 24162 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Український мікробіолог і вірусолог, академік Національної академії медичних наук Володимир Широбоков прокоментував УНН закуплену для України вакцину AstraZeneca.

Деталі

Широбокрв зауважив, що ця вакцина сертифікована в ЄС і не потребує складних умов зберігання, як, наприклад, Pfizer.

"Сьогодні є три вакцини, які готуються в провідних лабораторіях, зокрема Оксфордському університеті AstraZeneca, що виготовляється в Індії", - наголосив він.

Pfizer безумовно ефективна вакцина, і це доведено на прикладі Ізраїлю, де серед вакцинованих захворюваність на коронавірус зменшилась на 95%, продовжив вірусолог. Але її зберігати треба при мінус 70, до чого Україна зовсім не готова.

"У нас такого холодового ланцюга поки що, на жаль, немає у великій кількості. Це дуже коштовне обладнання – низькотемпературні рефрижератори", - каже він.

Вакцина ж AstraZeneca, яку сьогодні отримала Україна, має менш вибагливі умови зберігання, але так само демонструє ефективність, вказує Широбоков.

"Вакцина AstraZeneca (“оксфордська”) - вона на основі вектора живого вірусу. Тобто при введенні цього вірусу будуть синтезуватися антитіла проти білка S, що нейтралізують коронавірус.

Абсолютно нормальний підхід - в Європі ця вакцина сертифікована, і в ряді країн світу вже почали випробування, успішні випробування. Ця вакцина ефективна і не потребує низькотемпературного зберігання, вона зберігається як аденовірус в умовах звичайного холодильника", - пояснює вірусолог.

Та разом з тим, сьогодні не можна точно сказати, скільки потрібно буде людям вакцинацій від коронавірусу, продовжив Широбоков.

"Я погоджуюся з нашим міністром (міністр охорони здоров’я Максим Степанов - ред.), який сказав: не виключено, що через півроку – 9 місяців нам треба буде йти на ще одну вакцинацію. Бо треба враховувати різні обставини: невеликий імунітет, який залишає після себе вірус і вакцинний, і звичайний при захворюванні, нові штами – а це буде приводити до модифікації всіх вакцин без виключення. Так що зараз треба починати з того, що доступно, але негайно, бо зволікання неможливе", - резюмував вірусолог Широбоков.

Доповнення

"Оксфордська вакцина", розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca сьогодні 23 лютого прибула в Україну з Індії. До того, 21 лютого 2021 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов проконтролював відвантаження першої партії в 500 тис. вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Синоптики дали прогноз погоди на завтра: де сніжитиме

     • 38927 переглядiв

    У центрі Києва на голову жінці з даху впала брила льоду

     • 21675 переглядiв