vcheni-zaproponuvali-skanuvati-alkogol-u-plyashkakh-cherez-rentgen-tak-vidno-pidrobku

Вчені запропонували сканувати алкоголь у пляшках через рентген: так видно підробку

 • 14324 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. Британські вчені розробили лазерну систему, яка дозволяє аналізувати склад віскі без необхідності відкривати пляшку. За допомогою технології можна підтвердити справжність алкогольного напою, передає УНН із посиланням на newatlas.com.

Розробка належить вченим з Університету Сент-Ендрюса у Великій Британії.

В основі цієї технології лежить раманівська лазерна спектроскопія - вивчення спектрів електромагнітного випромінювання, яке дозволяє перевірити, як світло розсіюється і взаємодіє з молекулами певного зразка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегальний алкоголь ніхто не рекламує: експерт про ознаки підробленої горілки.

Оскільки скло пляшки також розсіює світло і може порушити сигнал, вчені вирішили використовувати два промені: один з них утворює світлове кільце на пляшці, а другий - фокусує сигнал на конкретному місці всередині її вмісту. Це дозволяє відокремити сигнал скла від сигналу самого віскі, і перевірити склад напою, не відкриваючи пляшки.

Нагадаємо, за оцінками експертів, ринок нелегального алкоголю в Україні сягає близько 60%.

Відрізнити підробку допомагають не тільки неякісна упаковка товару і сумнівні точки його збуту, а й ціна.

Так, легальна горілка в Україні сьогодні коштує від 89 грн за пляшку в 0,5 л. Все, що дешевше - або фальсифікат, або контрафактна продукція, попереджають експерти.

Як писав УНН, до ТОП-5 надійних українських виробників якісного алкоголю відносяться такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У ДТП за участю мотоцикла в Києві загинуло троє людей

     • 27392 переглядiв

    У МВС за добу зафіксовано близько 120 нових випадків COVID-19

     • 10162 переглядiв