v-ukrenerho-pidtverdzhuiut-avariiu-na-pivdennoukrainskii-aes-minenerho-zapevniaie-shcho-vsi-aes-pratsiuiut-u-shtatnomu-rezhymi

В "Укренерго" підтверджують аварію на Південноукраїнській АЕС. Міненерго запевняє, що всі АЕС працюють у штатному режимі

 • 31940 переглядiв

Міненерго заперечує аварію на Південноукраїнській АЕС, називаючи це фейком. Однак депутат Железняк отримав від 'Укренерго' підтвердження про позаштатну подію 15 липня з пошкодженням трансформаторів.

У Міністерстві енергетики України наголошують, що всі українські атомні енергостанції працюють у штатному режиму. А втім, народний депутат Ярослав Железняк, який отримав відповідь від "Укренерго" каже, що днями на Південноукраїнській АЕС таки трапилась аварія. Про це пише УНН.

Деталі 

Фейк про "аварію на Південноукраїнській АЕС" вперше був закинутий в український інформаційний простір російською пропагандою у відповідь на власні намагання приховати аварію на Ростовській АЕС, інформація про яку з’явилася в медіапросторі раніше

У відомстві запевняють, що жодного відключення силового трансформатора, про яке йшлося в розповсюдженому фейку, на станції не було. Там підкреслили, що якби така подія сталась, це унеможливило би видачу електроенергії і дійсно призвело би до необхідності зупинити атомний блок.

Пошкодження іншого обладнання не впливає на роботу блока і може мати лише короткочасний (протягом годин) вплив на можливість видачі. Це прямий наслідок цілеспрямованих атак росіян на об’єкти енергетичної інфраструктури та аномальних погодних умов. Така ситуація ніяк не може вважатися "аварією на атомній електростанції". Атомний енергоблок знаходиться в робочому стані.
Всі АЕС на підконтрольній території працюють у штатному режимі

- заявили в Міністерстві енергетики. 

Також міністерство заявило про спробу "безвідповідальних політиків спекулювати і поширювати відверті маніпуляції про "аварію на атомній станції".

У зв'язку з цим Міненерго просить РНБО та СБУ "вжити невідкладних заходів щодо притягнення до відповідальності осіб за спроби підігрувати російській пропаганді і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні".

Своєю чергою народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк, надіслав запит до НЕК "Укренерго".

Відповідь енергетичної компанії Железняку свідчить про те, що 15 липня на Південноукраїнській атомній електростанції все ж сталася позаштатна подія, через яку пошкодилися трансформатори струму.

Врешті відімкнувся перший енергоблок з навантаженням у тисячу мегават і три лінії електропередачі. Сталося коротке замикання вимірювального трансформатора струму з подальшим руйнуванням і загорянням.

Через це на півночі, півдні та сході України вводили аварійні відключення, а в центральних регіонах, зокрема в Києві, суттєво збільшилася тривалість відключень світла

Контекст

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що за останні три дні на Південноукраїнські АЕС згоріло три трансформатори струму. 

У відповідь заступник міністра енергетики України Микола Колісник назвав інформацію про згорілі трансформатори на Південноукраїнській АЕС ІПСО, що грає на руку ворогу. Він запевнив, що енергосистема стабілізується, а аварійні ситуації оперативно усуваються

Нагадаємо

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що в Україні всі атомні електростанції працюють в штатному режимі, без технологічних порушень та без будь-якого перевищення радіаційного забруднення.

Популярні

Новини по темі