ukenru
v-ukrayini-zrobili-krok-do-zmini-zakonodavstva-schodo-miri-pokarannya-dovichno-zasudzhenikh

В Україні зробили крок до зміни законодавства щодо міри покарання довічно засуджених

 • 54291 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Нардепи у середу підтримали у першому читанні проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (№ 4048) та про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та КпК України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини (№ 4049). Рішення підтримали 305 і 313 народних депутатів відповідно, передає кореспондент УНН.

Виконання рішень ЄСПЛ

"Цей законопроект розроблений тому, що є наприклад рішення Петухов і Петухов-2 проти України щодо того, що у нас наразі неможливо переглянути осіб, які довічно позбавлені волі, щоб замінити їм (термін – ред.) на строкове позбавлення волі. Цей законопроект це передбачає", – зазначив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

"Також є рішення Іващенко і Найдьон проти України щодо можливості ознайомлення засудженої особи з матеріалами завершених кримінальних проваджень. Законопроект передбачає, що вони можуть ознайомлюватись з електронними копіями проваджень для того, щоб готувати відповідні скарги, і не потрібно буде витрачати час і кошти на етапування до відповідних судів для ознайомлення з цими матеріалами", - повідомив він, представляючи законопроект в парламенті.

З його слів, передбачені також зміни до закону про транспорт, щоб "дозволити проведення страйків на транспорті".

Зміна міри покарання

Відповідно до пояснювальної записки законопроекту № 4048, проектом закону пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу, а також Закону України "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі". Так, передбачається внести зміни до статтей 11, 18, 140 КВК, якими визначаються умови тримання осіб, яким довічне позбавлення волі замінено на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Стаття 154 КВК доповнюється новою частиною, якою передбачається, що засуджені до довічного позбавлення волі складають особистий план реінтеграції у суспільство та додають його до подання щодо можливості представлення до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким.

Проект закону № 4049 пропонує в статтях 44, 121, 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення виключити адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту, збільшивши при цьому граничні межі інших видів стягнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підпал "Епіцентру" на Миколаївщині: зловмиснику грозить довічне ув'язнення

"Даний законопроект є частиною ініціативи уряду щодо виконання рішень ЄСПЛ, вона стосується двох надзвичайно важливих питань – щодо "довічників", які знаходяться в тюрмах, про так зване право на надію – що через певний період часу може бути перегляд рішень суду. Друга частина стосується рішень про адміністративний арешт", - сказав голова профільного комітету Денис Монастирський, говорячи про проект закону № 4049.

Запропоновано внести зміни до статті 294 КУпАП та зменшити строк апеляційного перегляду справ про застосування стягнення у вигляді адміністративного арешту до трьох днів.

Крім того, документ пропонує внести зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу та запровадити механізм пом’якшення покарання у виді довічного позбавлення волі.

Проектом Закону вносяться зміни до статті 82 КК, якими визначається можливість заміни особі, яка відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, невідбутої частини покарання більш м’яким після фактичного відбування нею не менше 10 років покарання у виді довічного позбавлення волі.

У такому випадку покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінено на покарання у виді позбавлення волі строком від 15 до 20 років.

Також законодавчим актом пропонується внести зміни до статті 81 КК, якими визначається, що умовно-дострокове звільнення може бути застосоване після фактичного відбування засудженим не менше трьох четвертей строку покарання призначеного судом, у разі заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Що було раніше

Зазначимо, Комітет з питань правової політики ще в листопаді минулого року рекомендував Верховній раді ухвалити за основу законопроект щодо зміни міри покарання засудженим до довічного ув’язнення з можливістю їх реінтеграції у суспільстві.

Українські Національні Новини

Політика