За її словами, це пов’язано зі здорожчанням цін на зернові, якими годують свиней.
Цитата:
"Ціни на зернову групу та соняшника зросли з попереднім роком на 20-40%, а це є основними компонентами в годівлі свиней. Відповідно собівартість свинини також зросла і становить в деяких господарствах до 40 грн/ кг, а в деяких низькотехнологічних фермах ця цифра навіть більша. Сьогодні кілограм живця коштує 41-45 грн, відповідно деякі ферми працюють або в нуль, або навіть нижче рентабельності", - прокоментувала вона.
Деталі
Експерт додає, що така ситуація може спричинити скорочення поголів’я свиней.
"Зниження кількості поголів’я свиней знизить попит на м'ясо на території України. Також треба звертати увагу на кількість імпорту дешевого м’яса з країн Європи", - наголосила Махно.
На думку експерта, українці стали споживати менше м’яса через високу ціну продукту.
"Українці не доїдають м’яса свинини й відповідно це також може вплинути на ціну. Потрібно звертати увагу на платоспроможність населення купувати це м'ясо. З салом ситуація така сама буде, ціна може зрости", - резюмувала вона.
Доповнення
В Україні імпорт свинини перевищує експорт у шість разів.
До теми
Верховний Муфтій України пояснив, чому Іслам забороняє істи свинину.
МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грам на тиждень.