v-ukrayini-lishe-17-zhitlovikh-budivel-osnascheni-lichilnikami-garyachoyi-vodi-minregion

В Україні лише 17% житлових будівель оснащені лічильниками гарячої води - Мінрегіон

 • 7836 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. В Україні 17% житлових будівель оснащені лічильниками гарячої води, а от лічильниками питної води оснащено 74,6% житлових будівель. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства розвитку громад та територій України.

"За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, в Україні житлові будівлі оснащені на: 81,3% – лічильниками теплової енергії, 17,0% – лічильниками гарячої води, 74,6% – лічильниками питної води", - сказано у повідомленні.

Зазначається, що якщо прилад обліку не встановлено, мешканці оплачують послуги за встановленими нормами споживання, які є розрахунковими.

"Наразі у житлових будівлях не забезпечено стовідсоткового обліку комунальних послуг, не зважаючи на вимоги Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". І заручником цієї ситуації є споживач, адже він оплачує послуги за нормами, які, у більшості випадків є завищеними. Тому одним із пріоритетних завдань, які маємо вирішити – це питання обліку", – зауважує заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Вказується, що для забезпечення 100% обліку будівель вузлами комерційного обліку необхідний як додатковий час, так і фінансові ресурси. Першочергово необхідно встановити вузли комерційного обліку теплової енергії та постачання гарячої води, адже саме послуги з теплопостачання займають у платіжці споживача найбільшу частку.

Повідомляється, що наразі Мінрегіон опрацьовує можливість внесення змін до законодавства та отримання з державного бюджету коштів для фінансування робіт зі встановлення вузлів комерційного обліку у тих будівлях, де вони відсутні. З цією метою здійснюється детальний аналіз ситуації з облаштування вузлів комерційного обліку теплової енергії та гарячої води у кожному регіоні України та визначається потреба коштів для їх встановлення протягом 2020-2021 років.

Нагадаємо, Міненерго не може допустити різкого підвищення норм споживання газу для домогосподарств без лічильників.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    На Житомирщині ледь не згоріли кладовище та будинок культури

     • 12064 переглядiв

    Українка хотіла провезти з РФ "партію" георгіївських стрічок

     • 13734 переглядiв