v-ukrainskomu-domi-vidkryly-vystavkovyi-proiekt-dodomu-na-rizdvo-svitlo-ukrainskoi-tradytsii

В Українському домі відкрили виставковий проєкт "ДоДому на Різдво. Світло української традиції"

 • 51546 переглядiв

У проєкті "ДоДому на Різдво. Світло української традиції" експонуються традиційні одяг і посуд, килими і прикраси, аудіозаписи старовинних колядок.

В Національному центрі "Український дім" відкрилась виставка "ДоДому на Різдво. Світло української традиції", яка  демонструє українські звичаї святкування зимових свят. Про це з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України, передає УНН.

Деталі 

У Мінкульті зауважили, що цьогоріч тема українського Різдва стала однією з ключових у культурному житті країни. 

Без сумніву, коли говориш "Додому на Різдво", у кожного в думках спливають традиції відзначення цього свята, залежно від історії, яка передувала нашому сьогоденню в різних куточках України. Але є речі, які справді нас об’єднують, і є ті базові в своїй основі українські традиції, які треба плекати, берегти і робити все необхідне для того, щоб передати їх майбутнім поколінням. Тим, які будуть виховуватись на нашому спадку

- заявив в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

У проєкті експонуються традиційні одяг і посуд, килими і прикраси, аудіозаписи старовинних колядок, а також роботи Володимира Шагали, Василя Омеляненка, Якова Гніздовського та сучасних майстрів, художників і дизайнерів, котрі переосмислюють, інтерпретують і розвивають українську різдвяну традицію.

Представлені також експонати з фондів Національного музею народної архітектури і побуту України та Українського Дому, з колекції сімʼї Ющенків та низки приватних зібрань.

Доповнення

Окрім виставкової, проєкт "ДоДому на Різдво" має потужну освітню складову. В рамках виставки відбудеться цикл освітніх заходів, пройдуть концерти, лекції, майстер-класи для дорослих і дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінкульт вніс обряд "Гоніння гадюк" до нематеріальної культурної спадщини

Також в одному із виставкових залів Українського Дому працюватиме святкова крамничка з широким асортиментом різдвяних подарунків для рідних і близьких — у ній можна придбати роботи українських майстрів, дизайнерські вироби, книги, сувеніри.

У Мінкульті додають, що виставка триватиме буде діяти до 21 січня 2024 року.

Нагадаємо

Міністерство культури України внесло традиції пісних голубців та обухівського рушникарства до Національного переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини. До 20 грудня місцеві громади мають подати 5-річний план збереження традицій.

Володимир Омельченко

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    "Київстар" відновив роботу 4G у Києві

     • 39259 переглядiв