v-perspektyvi-kredytuvannia-naselennia-maie-zbilshytys-v-desiatky-raziv-ekspert

В перспективі кредитування населення має збільшитись в десятки разів - експерт

 • 78807 переглядiв

Економіст Олександр Охріменко вважає, що обсяги кредитування населення України мають значно збільшитися для наближення до європейських стандартів. Зараз Україна займає останнє місце в Європі за співвідношенням кредитів населенню до ВВП.

Населення України отримує мало кредитів. Для того, щоб наблизитись до європейських стандартів кредитування має збільшитись в десятки разів. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Охріменко.

На сьогоднішній момент загальні обсяги кредитів, які надають українцям, частково зросли. Але це в першу чергу споживчі кредити. У нас приблизно 90% всіх кредитів, які отримує населення – споживчі… Є такий показник - сума наданих кредитів населенню до ВВП. Україна займає саме останнє місце в Європі. У нас дуже мало кредитів, які отримує населення. Якщо ми хочемо бути європейською країною – нам треба в десятки разів збільшити кредитування населення. Але це на перспективу

- зазначив Охріменко.

Він уточнив, що споживчі кредити це, як правило, кредити, видані банками на платіжну картку. Звичайно, відсотки за такими кредитами, не малі - від 36% річних.

Крім того, за словами Охріменка, зараз активне іпотечне кредитування – за 6 місяців 2024 року було видано 2 млрд грн нових іпотечних кредитів. На думку економіста, це дуже мало, проте, якщо порівняти з минулим роком – це великий успіх, адже у 2023 році іпотечних кредитів було видано всього на 500 млн грн. Охріменко пояснив, що для того, щоб сказати, що іпотечний ринок в Україні працює – потрібно щоб обсяг іпотечного кредитування становив 200 млрд грн.

"У нас є дуже велика проблема – є багато бажаючих отримати іпотечні кредити, але відсотки доволі високі. А пільгові іпотечні кредити під 3% і 7% річних у гривні, ці кредити видають, скажімо так, не всім і тільки якщо цей іпотечний кредит пройшов узгодження у Мінфіні. Тому на сьогодні такі кредити видають, але поки що дуже мало", - пояснив Охріменко.

Нагадаємо

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка раніше розповіла УНН на що варто звертати увагу, щоб убезпечити себе від втрати коштів під час отримання кредиту в банку. Крім того, експерт дала поради як запобігти ризикам повʼязаним із отриманням кредиту та правильно обрати банк для отримання позики.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 18 липня: гривня продовжує девальвувати

 • 14464 переглядiв