ukenru
v-odeskiy-oblasti-pomitili-kachok-ridkisnoyi-porodi

В Одеській області помітили качок рідкісної породи

 • 29555 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. У національному природному парку "Тузловські лимани" в Татарбунарському районі Одеської області помітили качок рідкісної породи - чернь білоока. Про це повідомив еколог Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

"Зараз через НПП "Тузловські лимани" йде інтенсивний проліт птахів з півдня. Серед них і чернь білоока. Зграя цих качок сфотографована у гирлі річки Алкалія, що впадає в акваторію лиману Бурнас, який є складовою частиною НПП "Тузловські лимани". Всього їх, там, рідкісних качок з білими, немов емалевими очима, з крихітною чорною точкою зіниці посередині, яка вражаюче контрастує з шоколадно-коричневим тілом птаха, було 25 особин", - написав Русєв.

При цьому, він зазначив, що специфічні очі характерні тільки для самців - у самок же сіро-карі очі і пофарбована вона, за словами еколога, скромніше.

"Цю качку в останні десятиліття рідко бачать не тільки прості люди, а й фахівці - орнітологи. Чисельність черні білоокої стрімко скорочується, ареал фрагментируется. Основною загрозою для існування цього виду качиних є втрата водно-болотних угідь. У кількох місцях його проживання відбувається скорочення ареалу", - зазначив Русєв.

Крім того, за його словами, чернь білоока часто стає об'єктом полювання.

"Тривале винищування птахів веде до скорочення чисельності особин. Чернь білоока належить до категорії глобально загрозливих видів, включена до Червоної книги України, міжнародну Червону книгу, занесена до Додатка II Боннської Конвенції", - пояснив еколог.

Він розповів, що ці качки, в основному, рослиноїдні. Вони харчуються насінням і водоростями, які збирають на поверхні водойми або на березі.

Також, чернь білоока, як і більшість інших качок, поїдає безхребетних, які виловлюють прямо посеред озера. Це можуть бути комахи і їх личинки, ракоподібні і молюски.

Як повідомляв УНН, на початку квітня на Кінбурнську косу, розташовану між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем, повернулися пелікани.

Нагадаємо, у лютому на території національного природного парку "Тузловські лимани" в Татарбунарському районі Одеської області була помічена зграя пеліканів, що є нехарактерним для цього періоду часу.

Українські Національні Новини

Суспільство