ЄС відбирає постачальників продукції досить жорстко. Їх список переглядається 3-4 рази на рік. Правом ввозити м'ясну продукцію в ЄС наділені представники країн, в яких:
- ситуація зі здоров'ям тварин оцінюється ЄС як "безпечна";
- виконується Директива Ради 96/23/EC від 29 квітня 1996 року "Про заходи з моніторингу певних речовин та їх залишків у живих тваринах та продуктах тваринного походження, що скасовує Директиви 85/358/EEC і 86/469/EEC і Рішення 89/187/EEC і 1/664/EEC";
- робота м'ясопереробних підприємств відповідає гігієнічним вимогам, і схвалена європейською владою.
"М'ясо з країн, що не входять в ЄС, має бути імпортоване через затверджені прикордонні інспекційні пости (BIP), де продукція проходить ветеринарні перевірки, перш ніж їй дозволять в'їхати в ЄС", - йдеться в повідомленні.
Сьогодні право постачати курятину, свинину, яловичину і баранину в ЄС мають 23 країни. Серед них - Україна, яка наділена правом на постачання м'яса птиці, переважно курятини.
Нагадаємо, Україна стабільно посідає третє місце в ЄС серед експортерів курятини, поступаючись Бразилії і Таїланду.
Більш того, не так давно Європейська комісія ініціювала збільшення квот на ввезення української курятини - з 20 тис. тонн до 70 тис. тонн в рік, що дозволить вітчизняним птахівникам істотно наростити поставки м'яса птиці в Європу.
У минулому році вітчизняні птахівники дали Україні 500 млн доларів валютної виручки, з них 450 млн доларів - це частка агрохолдингу Юрія Косюка "Миронівський хлібопродукт" (МХП), який є головним експортером в країні. Саме ця компанія здійснила 88,2% всіх зовнішніх поставок м'яса птиці на міжнародні ринки.