ukrayini-vzimku-vistachit-gazu-navit-yakscho-rosiya-zupinit-tranzit-vitrenko

Україні вистачить газу цієї зими, навіть якщо Росія зупинить транзит – Вітренко

 • 20245 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Україна має достатньо запасів газу, щоб забезпечити опалення будинків у країні, навіть якщо транзит газу з Росії через країну буде зупинено. Про це заявив у середу агентству Reuters голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко, пише УНН.

Цитата

"До кінця опалювального сезону у нас достатньо газу у сховищах, а з можливістю імпорту з Європи ми можемо фізично отримати потрібну кількість газу", - сказав Вітренко.

Деталі

Як зазначає видання, європейські ціни на газ зросли більш ніж на 300% у 2021 році та залишаються високими на тлі напруженості на кордоні з Україною.

У разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну ціни на газ, швидше за все, підскочать ще більше, що призведе до зниження попиту у промислових споживачів, сказав Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про ризики для газопостачання в Україні у разі нападу РФ

"Слід очікувати, що у разі припинення транзиту газу через Україну ціни в Європі зростуть, і це вдарить по попиту", - сказав він.

Захід пригрозив Москві цілою низкою санкцій, якщо вона вторгнеться в Україну, включаючи можливу зупинку газопроводу «Північний потік — 2» з Росії до Німеччини в обхід України.

Україна виступає проти трубопроводу, оскільки він може посилити залежність Європи від російського газу.

Вітренко сказав, що новий газовий маршрут ознаменує кінець 2 мільярдів доларів на рік доходів, які Україна наразі отримує за дозвіл на транзит російського газу через свою країну до Європи.

"Ми очікуємо, що як тільки "Північний потік - 2" буде запущено, транзиту газу через Україну не буде", - сказав Вітренко.

Оскільки транзитна угода спливає 2024 року, Україна вже шукає способи відшкодування втраченої вигоди.
Вітренко сказав, що країна могла б розглянути можливість збільшення виробництва відновлюваної енергії, біопалива та зеленого водню, але для цього, ймовірно, знадобляться мільярди доларів інвестицій.

Що було раніше

Як розповіли УНН в управлінні комунікації Оператора ГТС України, якщо російська сторона раптово припинить транзит газу територією України, газотранспортну систему буде переорієнтовано на забезпечення першочергових потреб українців.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі