ukenru
ukrayina-initsiyuye-stvorennya-kompleksnoyi-platformi-spriyannya-v-rozsliduvanni-voyennikh-zlochiniv-rf-klimenko

Україна ініціює створення комплексної платформи сприяння в розслідуванні воєнних злочинів рф - Клименко

 • 823702 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Задля мобілізації зусиль Євросоюзу, його держав-членів та країн-партнерів, Україна виступає з ініціативою утворити комплексну платформу зі сприяння в організації розслідування воєнних злочинів, скоєних рф в Україні. Про це виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ заявив під час спільного засідання Уряду України та колегії ЄС, передає УНН з посиланням на МВС.

Цитата

«Ми вдячні за допомогу і швидку реакцію партнерів з ЄС. Вітаємо також ухвалення резолюції Європарламенту про створення Спеціального міжнародного трибуналу для розслідування та судового переслідування злочину агресії проти України. Усі воєнні злочини рф ретельно документують, вони стають основою для роботи органів міжнародного й українського правосуддя. Воєнні злочини рф, скоєні в нашій країні, вже визнали геноцидом парламенти Латвії та Естонії», - висловився Клименко про формування серед європейських партнерів єдиної позиції щодо засудження злочинів росії, скоєних під час агресивної війни на нашій території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розслідуванні злочинів росії в Україні задіяна 21 держава

Під час заходу було зазначено, що вже налагоджено ефективну взаємодію вітчизняної правоохоронної системи з колегами в Європолі. Власне, з квітня 2022 року на базі Аналітичного проєкту Європолу щодо розслідування основних міжнародних злочинів, функціонує Єдина платформа для збору, зберігання й аналітичної обробки оперативних даних про воєнні злочини рф. Водночас справедливою є теза, що розслідування таких злочинів вимагає значних людських i технологічних ресурсів.

Клименко заявив, що задля мобілізації зусиль Євросоюзу, його держав-членів та країн-партнерів, Україна виступає з ініціативою утворити комплексну платформу зі сприяння в організації розслідування воєнних злочинів, скоєних рф в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лондоні пройде міжнародна зустріч щодо військових злочинів в Україні

Клименко деталізував основні цілі, які переслідуватиме згадана міжнародна комплексна платформа в своїй діяльності.

«Росія має понести кримінальну і фінансову відповідальність за всі звірства, вчинені в Україні. І розгляд цього питання вимагає комплексного міжнародного підходу, який включатиме не лише реєстр пошкоджень, руйнувань та фіксацію злочинів, покарання злочинців, а й справедливий компенсаційний механізм», - розповів Клименко.

Українські Національні Новини

Політика