ukraina-vidmovylasia-vid-uchasti-u-zasidanni-radbezu-oon-pid-holovuvanniam-rf

Україна відмовилася від участі у засіданні Радбезу ООН під головуванням рф

 • 34364 переглядiв

Україна не братиме участі в засіданні Радбезу ООН, скликаному Росією щодо 'загроз миру'. Представництво України в ООН заявило про нелегітимність головування РФ та засудило спроби виправдати агресію.

Україна відмовилася від участі в засіданні Радбезу ООН під головуванням росії, яке було скликане рф за пунктом порядку денного "Загрози міжнародному миру та безпеці". Про це йдеться в заяві представництва України в ООН, передає УНН.

Деталі

У зв’язку з ініційованим російською федерацією засіданням Ради Безпеки за пунктом порядку денного "Загрози міжнародному миру та безпеці" 25 липня 2024 року, Представництво України в ООН висловлює жаль із черговою спробою росії використати платформу Ради для відбілення своєї загарбницької війни проти України та заперечує відповідальність за військові злочини та злочини проти людяності, які російські війська вчиняють в Україні

Зазначається, що це буде шістнадцяте засідання Ради з вересня 2022 року, скликане росією для вирішення надуманої проблеми "поставки зброї в Україну", що є найабсурднішою частиною російської пропаганди, яку поширювала російська делегація та її маріонеткові "брифери".

В заяві вказується, що частота таких зустрічей навряд чи може допомогти росії надати довіри своїм фейковим наративам, оскільки вони часто повністю суперечать один одному. Представництво наводить приклад - ракетний удар росії по дитячій лікарні "Охматдит". Тоді представник рф в ООН небензя заявляв, що ракета, яка вдарила по "Охматдит" була від української системи ППО, переданою Норвегією.

Крім ракет, росія продовжує широко використовувати у війні проти України керовані авіаційні бомби вагою до 3 тонн. Лише за червень російська армія застосувала проти України понад 2400 керованих авіаційних бомб. Близько 700 з них скинули в Харківській області. Продовження військової підтримки агресивної війни росії, в тому числі з боку Ірану та КНДР, залишається предметом серйозного занепокоєння, і Рада Безпеки має розглянути це питання

- додається в заяві.

Делегація України наголошує свою принципову позицію щодо нелегітимності окупації російською федерацією радянського постійного місця в Раді Безпеки. Отже, росія не має права ні з юридичної, ні з моральної точки зору головувати в Раді безпеки.

У зв’язку з цим ми не вважаємо можливим брати участь у засіданнях Ради Безпеки під головуванням російської федерації, якщо немає обґрунтованих причин, пов’язаних з необхідністю доведення термінової інформації до відома Ради, як це було після нещодавнього російського удару по лікарні "Охматдит" в Києві. Тоді делегація України попросила своїх партнерів – членів Ради – ініціювати екстрене засідання Ради та звернулася до Ради Безпеки з проханням взяти участь відповідно до статті 37 Тимчасового регламенту Ради

- зазначається в заяві.

Нагадаємо

Раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв, що росія схильна чинити найогидніші злочини під час головування у Радбезі ООН. Вона має бути позбавлена місця постійного члена Ради Безпеки ООН, яке вона отримала незаконно.

Популярні

Новини по темі