uhorshchyna-zalyshyly-bez-poiasnen-zapyt-yes-shchodo-sproshchennia-vizdu-dlia-rosiian-ta-bilorusiv-euractiv

Угорщина залишила без пояснень запит ЄС щодо спрощення в'їзду для росіян та білорусів - Euractiv

 • 12147 переглядiв

Термін відповіді Угорщини на запит ЄС щодо змін в імміграційній програмі для росіян та білорусів минув. Вісім країн Балтії та Північної Європи висловили стурбованість безпекою через ці зміни.

Термін, встановлений Європейською комісією для Угорщини, для відповіді на запитання щодо пом'якшення вимог до в'їзду для громадян росії та білорусі сплив у понеділок, 19 серпня, і у Єврокомісії підтвердили, що на понеділок вдень відповіді ще не було, повідомляє Euractiv, пише УНН.

Деталі

На початку серпня комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон надіслала своєму угорському колезі Шандору Пінтеру листа з проханням дати пояснення щодо змін, внесених до імміграційної програми країни.

Відповідно до недавніх змін Угорщина пом'якшила вимоги до в'їзду в країну для роботи росіян та білорусів, надавши "заробітчанам" дворічний термін перебування з можливістю продовження ще на три роки.

Хоча видача довгострокових віз та дозволів на проживання є індивідуальною справою держав-членів, Йоганнсон підкреслила, що "такі програми мають бути ретельно збалансовані, щоб не наражати на ризик цілісність нашого спільного простору без внутрішнього прикордонного контролю та належним чином враховувати потенційні наслідки для безпеки".

"Продовження спрощеної обробки заяв на отримання посвідки на проживання та дозволу на роботу для громадян росії та білорусі може призвести до фактичного обходу обмежень, запроваджених Союзом", - ідеться у листі.

Йоганссон попросила Будапешт відповісти на додаток із запитаннями "не пізніше 19 серпня".

"Представник Європейської комісії підтвердив Euractiv, що станом на понеділок вдень відповіді ще не було", - пише видання.

Критики вважають, що зміни можуть прокласти шлях до постійного проживання, що з огляду на нинішню напруженість з обома країнами може загрожувати безпеці Шенгенської зони блоку.

Вісім країн Балтії та Північної Європи - Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія та Швеція - у спільному листі, відправленому до Брюсселя минулого четверга, 15 серпня, з яким ознайомився Euractiv, висловили стурбованість тим, що послаблення обмежень Угорщиною може збільшити загрозу.

"Незалежно від того, чи належить воно до національної компетенції чи компетенції Союзу, ми стурбовані тим, що це рішення може становити серйозну загрозу безпеці для всіх держав-членів", - написала група міністрів закордонних справ, внутрішніх справ і юстиції.

"Відповідь Угорщини, ваш аналіз та наступні кроки матимуть першочергове значення для забезпечення нашої національної безпеки", - заявили вони, додавши, що вітають участь Йоганссон у цьому питанні.

Однак їхнє прохання було зустрінуте рішучою відповіддю Будапешта, яка відкинула цей крок як "відверту брехню".

Голова МЗС Угорщини Сійярто запевняє, що спрощення в'їзду росіянам та білорусам "не становить ризику" безпеці для Шенгену19.08.24, 10:58

Це питання, ймовірно, обговорюватиметься на зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС у Брюсселі наступного тижня

- пише видання.

Перед літніми канікулами, на знак критики суперечливих самостійних дипломатичних зусиль Угорщини щодо України, зазвичай неформальну серпневу зустріч ЄС було перенесено до Брюсселя замість Будапешта.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У МОЗ оголосили повний склад Ради з відновлення "Охматдиту"

     • 10439 переглядiв

    Міноборони закупило 350 тисяч дронів на 30 млрд грн у 2024 році

     • 12936 переглядiв