u-slovachchyni-tryvaiut-protesty-proty-uriadu-fitso

У Словаччині тривають протести проти уряду Фіцо

 • 31631 переглядiв

Тисячі людей протестували у Словаччині проти планів уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до кримінального кодексу, зокрема, скасувати спеціальну прокуратуру з розслідування тяжких злочинів. ЄС висловив занепокоєння, що ці зміни можуть підірвати верховенство права.

Тисячі людей вийшли на протести проти уряду Роберта Фіцо у Словаччині, - це є вже третьою антиурядовою демонстрацією менш ніж за два тижні. Про це передає УНН із посиланням на Seznam Zprávy та Ассошіейтед Прес.

Деталі

У Братиславі відбулась третя, за останні два тижні, демонстрація проти плану нового уряду Словаччини, під керівництвом популістського прем’єр-міністра Роберта Фіцо, внести зміни до кримінального кодексу країни. До мітингів протесту також приєдналися мешканці інших словацьких міст. Зокрема у північнословацькому місті Жиліна вийшли 2 500 осіб, а в Нітрі - близько 2 000 демонстрантів. На антиурядову акцію протесту в Кошице вийшло близько 1 500 осіб, що приблизно на дві третини більше, ніж на акції минулого тижня, пише Denik N.

Контекст

Зміни, запропоновані коаліційним урядом, включають пропозицію ліквідувати до середини січня спеціальну прокуратуру, яка займається тяжкими злочинами, такими як хабарництво, організована злочинність та екстремізм. Згідно з пропозицією, ці справи тепер будуть передані до обласних прокуратур, які не займалися такими злочинами протягом 20 років.

У понеділок Європейська прокуратура заявила, що ці пропозиції становлять серйозну небезпеку підриву верховенства права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід обговорює можливість використання заморожених активів російського центробанку - The Financial Times

В свою чергу, опозиційні партії Словаччини вимагають від урядової коаліції відкликати з парламенту зміни до Кримінального кодексу та відповідних законів, якими Кабмін хоче проштовхнути не лише ліквідацію спецпрокуратури в середині січня наступного року, а й наприклад, зменшити покарання за корупцію та економічні злочини, пише портал Seznam Zprávy.

Опозиція також почала перешкоджати роботі парламенту, до якого ще не дійшли пропозиції щодо змін у кримінальному законодавстві та правосудді. Але урядові політики, як вказується,  дали зрозуміти, що наполягають на своїх пропозиціях.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що словацька опозиція планує нові акції протесту щонайменше у восьми містах проти уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо за спробу ліквідувати спеціальну прокуратуру та пом'якшити покарання за корупцію.

Раніше стало відомо, що прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо розкритикував комісара ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерса, котрий закликав Братиславу відмовитись від радикальних змін у кримінальному законодавстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Польщі створив слідчий комітет для розслідування корупційного "візового скандалу"

Ігор Тележніков

Новини Світу

Популярні

Новини по темі

У Словаччині тривають протести проти уряду Фіцо

 • 31631 переглядiв

У Києві відкрили рух Дегтярівським шляхопроводом

 • 46315 переглядiв