ukenru
u-ptsu-prokomentuvali-skepsis-rosiyi-schodo-viznannya-ukrayinskoyi-tserkvi-u-gretsiyi

У ПЦУ прокоментували скепсис Росії щодо визнання української церкви у Греції

 • 9580 переглядiв

КИЇВ. 15 жовтня. УНН. Православна церква України роз’яснила російській стороні, що визнання автокефальної УПЦ на Соборі ієрархів Церкви Греції відбулося за всіма правилами. Про це повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Як я і передбачав, російська сторона намагається "інформаційно пом‘якшити" наслідки для себе рішення, прийнятого Собором Ієрархів Церкви Греції… Зараз почалися спекуляції навколо того, що процедурно на Соборі не відбувалося голосування, а отже нібито "рішення не було прийняте", - написав Зоря.

За його словами, саме такий порядок був обраний свідомо. Бо у висновках синодальних комітетів, на які спирається надалі Постійний Синод та Собор Ієрархів, зазначено, що право всеправославного проголошення автокефалії є правом Вселенського Патріарха. Тому проведення голосування з цього приводу в іншій Помісній Церкві поставило би під сумнів таке право, а відтак - всі автокефалії, проголошені Вселенським Патріархатом, включно з автокефалією самої Церкви Греції.

"Простіше кажучи, це виглядало би так само неприродно, якби після обрання Предстоятеля в якійсь Помісній Церкві - в іншій Помісній Церкві голосуванням визначалися би, чи сприймати це обрання", - зазначив Зоря.

Також він пояснив, що Собор спеціально обрав комітет на чолі з митрополитом Ієрофеєм (Влахосом) для публічного представлення позиції. "Отже зроблені ним після Собору заяви щодо визнання автокефалії Української церкви - не просто думка окремого ієрарха (як думки тих, хто не хотів підтримати соборне рішення і на чиї заяви зараз намагається у своїй пропаганді спиратися московська сторона). Митрополитом Ієрофеєм було оголошено офіційну позицію Собору, а отже - позицію Церкви Греції", - вказав Зоря.

Окрім того, Зоря нагадав, як після вручення Томосу ще кілька тижнів у пресі гуляли твердження, що він - "не справжній", бо там немає підписів членів Синоду, коли підписи було поставлено - що це не ті члени Синоду, бо десь на сайті "є список", і там "імена не співпадають".

Нагадаємо, Архієрейський собор Елладської православної церкви визнав право патріарха Константинопольського Варфоломія надати автокефалію Православній церкви України (ПЦУ).

Українські Національні Новини

Політика