ukenru
u-pershomu-pivrichchi-ukrayintsyam-viplatili-za-likarnyani-ponad-4-5-mlrd-grn

У першому півріччі українцям виплатили за лікарняні понад 4,5 млрд грн

 • 13066 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Протягом першого півріччя поточного року Фонд соціального страхування профінансував лікарняні на загальну суму понад 4,5 млрд грн. Про це повідомила прес-служба Фонду соціального страхування, передає УНН.

За даними прес-служби, упродовж перших шести місяців 2019 року Фондом соціального страхування України було профінансовано листки непрацездатності на загальну суму 4,57 млрд гривень. Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності у січні-червні становив 269,7 грн, що на 28,4% більше, ніж за той же період минулого року.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати чи доходу у разі настання в неї страхового випадку. Серед таких випадків можуть бути тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, непов'язана з нещасним випадком на виробництві; необхідність догляду за хворою дитиною; необхідність догляду за хворим членом сім'ї; догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною; карантин, накладений органами санітарно-епідеміологічної служби; тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу; протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства; перебування на лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Сума допомоги від Фонду залежить від тривалості страхового стажу та розміру середньоденного доходу працівника та складає: 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років; 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років; 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років; 100% середньої заробітної плати (доходу) у разі, якщо страховий стаж становить понад 8 років або якщо особа має пільги відповідно до законодавства.

Нагадаємо, станом на першу половину червня рівень заборгованості по лікарняних сягнув 1,3 млрд грн, над погашенням якої наразі працює уряд.

Українські Національні Новини

Економіка