ukenru
u-nbu-rozpovili-chomu-zrostayut-tsini-na-produkti

У НБУ розповіли, чому зростають ціни на продукти

 • 10621 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки дещо знизилися (до 8,7% р/р). Про це УНН повідомили у прес-службі НБУ. 

Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки дещо знизилися (до 8,7% р/р). Внаслідок розширення пропозиції та падіння світових цін не так швидко дорожчали м’ясні продукти. Здешевлення олійних на світових ринках та рекордний врожай соняшнику сприяли повільнішому підвищенню цін на соняшникову олію. Менш суттєво зростали ціни на молочну продукцію. Натомість під впливом збільшення виробничих витрат прискорилося зростання цін на хлібопродукти.

Зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося (до 3,6% р/р). Зокрема продовжили дешевшати фрукти завдяки нижчим цінам на імпортовані банани та цитрусові, а також високому минулорічному врожаю яблук. Через значний приріст продукції в птахівництві тривало зниження цін на яйця. Крім того, темпи підвищення цін на овочі борщового набору знизилися, хоча і залишилися високими через їх слабку пропозицію на внутрішньому та європейському ринках у попередні періоди. Водночас прискорилося подорожчання тепличних овочів через їх недостатню пропозицію з Туреччини. Підвищення цін на зовнішніх ринках і дефіцит якісної сировини також зумовили високі темпи подорожчання борошна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У березні одяг і взуття подорожчали на 11,3%

Як повідомляв УНН, інфляція на споживчому ринку в березні 2019 р. порівняно із лютим 2019 р. становила 0,9%, з початку року – 2,4%. Інфляція в Україні в березні прискорилася до 0,9%, в річному вимірі сповільнилася до 8,6%

Як повідомляв УНН, за січень-лютий 2019 року споживча інфляція в Україні сягнула 9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У річному вимірі (до лютого 2018 року) інфляція у країні становила 8,8%.

Українські Національні Новини

Економіка