ukenru
u-nato-pidtverdili-scho-ukrayina-otrimaye-chlenstvo-cherez-pdch

У НАТО підтвердили, що Україна отримає членство через ПДЧ

 • 28517 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. У НАТО оприлюднили підсумковий документ - комюніке після проведеного саміту країн-членів Північного Альянсу, в якому йдеться про те, Україна отримає членство через ПДЧ. Документ розмістили на офіційному сайті НАТО, передає УНН.

Згідно з документом, в НАТО також підтверджують рішення, прийняте на саміті в Бухаресті в 2008 році, про те, що Україна стане членом Альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ).

Цитата

"Ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також подальші рішення. Ми твердо підтримуємо право України визначати своє майбутнє і свій зовнішньополітичний курс без втручання ззовні. Щорічні національні програми залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, пов'язані з її прагненням до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти для досягнення своєї мети щодо реалізації принципів і стандартів НАТО", - йдеться в документі.

Деталі

Крім того, в НАТО наголосили на важливості подальших реформ у сфері безпеки, включаючи реформу Служби безпеки України. Також наголошується, що країни Альянсу продовжать надавати практичну підтримку реформ в сфері безпеки і оборони, в тому числі в рамках Комплексного пакету допомоги.

"Ми також продовжимо підтримувати зусилля України в рамках Платформи НАТО-Україна з протидії гібридної війні. Ми вітаємо співпрацю між НАТО і Україною в галузі безпеки в Чорноморському регіоні. Ми високо цінуємо значний внесок України в операції союзників, Сили реагування НАТО та навчання НАТО", - зазначають у відомстві.

Що було раніше

Президент України Володимир Зеленський минулого тижня провів телефонну розмову з президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом.

Пізніше журналісти помітили, що Білий дім і влада України спочатку опублікували суперечливі офіційні звіти про телефонну розмову між президентами. Зокрема, це стосувалося заяв американського лідера щодо підтримки прагнень України отримати ПДЧ в НАТО.

Тоді у Президента заявили, що “первинний післярозмовний стейтмен, природно, робився, виходячи із загальної атмосфери розмови президентів і усних формулювань, що прозвучали”.

“У тому числі формулювань, які стосувалися подальшої можливої логістики вступу нашої країни до Північноатлантичного Альянсу”.

Додамо

Саміт глав держав і урядів 30 держав-членів НАТО стартував сьогодні в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі.

Раніше Зеленський заявив, що очікує почути сигнал про ПДЧ для України на цьому саміті.

Курс на вступ до НАТО закріплений в Конституції України. А швидке отримання Плану дій щодо членства в НАТО — мета, зафіксована у Стратегії національної безпеки України.

12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера з розширеними можливостями НАТО.

Українські Національні Новини

Політика