u-mvs-rozpovily-shcho-take-zakhyshchenyi-prostir-ta-yak-vin-vyhliadatyme-u-shkolakh

У МВС розповіли, що таке "захищений простір" та як він виглядатиме у школах

 • 14080 переглядiв

МВС пояснює концепцію "захищених просторів" у школах для фізичного захисту учнів. Ці приміщення облаштовуються на перших поверхах та в підвалах, використовуючи габіони та металеві віконниці.

В Україні активно створюються "захищені простори" для фізичного захисту, особливо в закладах освіти. Ці приміщення призначені для захисту від непрямих дій засобів ураження, зменшуючи вплив надмірного тиску та уламків. Заступник голови МВС Леонід Тимченко пояснює, що такі простори облаштовуються в підвальних, цокольних приміщеннях та на перших поверхах, зокрема шляхом використання габіонів та металевих віконниць. Про це він розповів в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

"Захищений простір" –  це приміщення для фізичного захисту. Вони призначені для захисту від непрямої дії засобів ураження, шляхом зменшення впливу надмірного тиску, повітряної ударної хвилі та дії її  уламків

- сказав Тимченко.

Він розповів, що  місцем розташування захищених просторів рекомендовано обирати підвальні та цокольні приміщення, а також перші поверхи. За попередніми розрахунками розмір приміщення має бути 1,2 кв.м. на одну дитину.

Ми говоримо про три варіанти. Зараз запропоновано швидкий механізм облаштування перших поверхів закладів освіти габіонами та металевими віконницями, які є швидкими у монтажі та мають помірну вартість

- додав заступник голови МВС.

Тимченко наголосив, що захищені простори не є об’єктом захисних споруд цивільного захисту, адже вони лише частково можуть замінити повноцінні укриття. Він пояснив, що далеко не в усіх закладах освіти наявні укриття, бо це не передбачалось під час проєктування та будівництва цих приміщень.

На сьогодні захищені простори є у багатьох закладах освіти. У першу чергу, держава повинна створити безпечні умови на території громад із задовільним або помірним рівнем безпеки. Ми почали зі шкіл, адже діти мають здобувати якісну освіту

- додав він.

Для перевірки захищених просторів у обласних військових адміністраціях будуть створені спеціальні комісії, до складу яких увійдуть також працівники ДСНС.

Додатково

13 серпня Уряд затвердив постанову про Порядок реалізації експериментального проєкту щодо створення в будівлях і спорудах закладів освіти захищених просторів (приміщень для фізичного захисту).

Нагадаємо

З початку повномасштабного російського вторгнення було знищено більше ніж 200 шкіл, ще понад 1600 закладів середньої освіти були частково зруйновані внаслідок ворожих атак. Чимало школярів були змушені навчатися дистанційно. Але підготовку до нового навчального року ніхто не відміняв, а в Україні, попри складну ситуацію, триває відновлення пошкоджених шкіл, і навіть будівництво нових.

Для шкіл буде три варіанти наземних укриттів - Шмигаль повідомив про рішення уряду13.08.24, 12:25

Популярні

Новини по темі