u-minsotsi-poiasnyly-chomu-vyrishyly-zmenshyty-kilkist-paperovykh-dokumentiv-pid-chas-oformlennia-posluh

У Мінсоці пояснили, чому вирішили зменшити кількість паперових документів під час оформлення послуг

 • 12993 переглядiв

Уряд затвердив постанову про зменшення паперових документів для призначення соцвиплат. Це пришвидшить розгляд заяв та зменшить корупційні ризики завдяки використанню Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Реалізуючи плани з переходу до цифрового документообігу під час надання соціальних послуг та призначення виплат, Міністерство соціальної політики розробило постанову про зменшення обсягу паперових документів для призначенням соціальних виплат і допомог. Постанову вже затверджено урядом. Про це повідомляється на сайті Мінсоцу, пише УНН.

Деталі

У повідомленні зазначається, що Міністерство соціальної політики працює над комплексною цифровізацією системи соціальної підтримки. Мета цієї роботу – надання соціальних послуг в більш зручний спосіб та без зайвих паперів.

Значна кількість інформації, яка необхідна для призначення соціальних виплат і допомог українцям, вже цифровізована. Вона наявна в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС), яку Мінсоцполітики розгорнуло під час повномасштабного вторгнення.

Наразі зʼявилась можливість відмовитись від прийняття значної кількості паперових документів при призначенні виплат і допомог. Та інформація, яка вже є в ЄІССС, буде підтягуватись з цієї системи, – відтак, людині не потрібно наново її підтверджувати і подавати паперові документи

- запевнили в Міністерстві соцполітики.

Там пояснили, що людині, яка вже отримували виплату чи допомогу і дані якої внесені до ЄІССС, щоб переоформити її (або оформити нову) достатньо буде звернутися із заявою і пред'явити документ для ідентифікації (наприклад, паспорт). Решту інформації працівник органу соціального захисту зможе  отримати завдяки цифровим рішенням. Якщо ж даних потенційного отримувача ще немає в системі, то, звичайно, йому потрібно буде надати усі необхідні документи.

Відмова від паперових копій документів, які вже є в нашій електронній системі, – важливий крок для розвитку системи соціального захисту. Адже це економить час громадян, які звертаються за підтримкою, а також фахівців, які  цю підтримку надають

– зауважила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Інформаційні обміни дозволять:

  • зекономити час як працівників соціальної сфери, так і отримувачів допомог, який вони мали раніше витрачати на збір та опрацювання паперових документів;
  • пришвидшити розгляд заяв;
  • зменшити корупційні ризики.

Нагадаємо

ЄІССС запрацювала у перший рік повномасштабного російського вторгнення в Україну, зараз нею користуються в усіх регіонах країни, кількість користувачів – фахівців соціальної сфери – перетнула позначку 15 тисяч. ЄІССС охоплює десятки реєстрів та баз даних соціальної сфери, передбачає інформаційні обміни з іншими державними реєстрами, щоб дати можливість людині, яка потребує соціальної підтримки, звернутися за нею в будь-якій точці України і не збирати паперові довідки.

Мінсоцполітики розглядає варіант реєстрації звернень за соцдопомогою через банки24.05.24, 19:21

Анастасія Рябоконь

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    На Київщині "шахед" зачепився за дріт на будинку - ЗМІ

     • 22101 переглядiв

    Ростислав Шурма йде з посади заступника голови ОП - ЗМІ

     • 39013 переглядiв

    У Раду надійшли заяви про відставку трьох міністрів

     • 18142 переглядiв

    В Україні затвердили правила перевезення медичного канабісу

     • 10965 переглядiв