ukenru
u-mezhakh-zakonodavstva-dlia-dopomohy-ukraini-ta-popovnennia-zapasiv-yes-vydiliaie-500-mln-yevro-na-zbilshennia-vyrobnytstva-boieprypasiv-do-2-milioniv-na-rik

У межах закону для допомоги Україні та запасів: ЄС виділяє 500 млн євро на збільшення виробництва боєприпасів до 2 млн на рік

 • 30534 переглядiв

Європейська комісія виділила 500 мільйонів євро на збільшення потужностей з виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік до кінця 2025 року, виділивши загалом 2 мільярди євро на зміцнення оборонної промисловості ЄС через різні програми.

Єврокомісія сьогодні виділила 500 мільйонів євро на збільшення виробництва боєприпасів до 2 мільйонів на рік у межах закону ASAP, що спрямований на доставку в Україну боєприпасів та, за потреби, ракет, а також допомогу ЄС поповнити запаси, і передбачає загалом 2 мільярди євро на зміцнення оборонної промисловості ЄС, повідомили у п'ятницю у євроінституції, пише УНН.

Деталі

"Сьогодні Єврокомісія виділила 500 мільйонів євро, передбачених Законом про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). Це дозволить європейській оборонній промисловості збільшити потужності виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік до кінця 2025 року", - повідомили у ЄК.

Як зазначається, Єврокомісія також запустила Робочу програму інструменту зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою загальних закупівель (EDIRPA) та четверту щорічну Робочу програму Європейського оборонного фонду (EDF).

"Загальний бюджет цих програм становить майже 2 мільярди євро. Сьогоднішні кроки щодо зміцнення європейської оборонно-технологічної та промислової бази робляться після ухвалення першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS) та пов'язаної з нею пропозиції щодо Європейської програми оборонної промисловості (EDIP)", - зазначили у ЄК.

500 мільйонів євро виділяють на збільшення потужностей з виробництва боєприпасів до 2 мільйонів на рік. "Очікується, що за підтримки ASAP Європа досягне річної потужності з виробництва 2 мільйонів снарядів до кінця 2025 року", - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, Єврокомісія відібрала 31 проект, покликаний допомогти європейській промисловості збільшити виробництво боєприпасів та готовність.

Відібрані проекти, як вказано, охоплюють п'ять областей: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань та відновлення.

"Проекти будуть профінансовані на 513 мільйонів євро із бюджетів ЄС та Норвегії. Це фінансування дозволить залучити додаткові інвестиції з боку промисловості за допомогою спільного фінансування, внаслідок чого загальний обсяг інвестицій у ланцюжок постачання становитиме близько 1,4 мільярда євро", - зазначили у євроінституції.

Зазначається, що у межах ASAP особлива увага приділяється пороху та вибуховим речовинам, "які є вузькими місцями у виробництві снарядів для боєприпасів", та "виділить на них близько трьох чвертей програми". "Програма підтримуватиме проекти, що збільшують річну виробничу потужність більш ніж на 10 000 тонн пороху та більш ніж на 4 300 тонн вибухових речовин. З цією метою Союз інвестує 248 мільйонів євро у потужності з виробництва пороху та 124 мільйони євро у потужності з виробництва вибухових речовин", - вказано у повідомленні.

"Завдяки вже вжитим заходам річна потужність європейського виробництва 155-мм снарядів досягла 1 мільйона на рік у січні 2024 року", - додали у ЄК.

"Очікується, що угоди про гранти з відібраними заявниками будуть підписані у травні 2024 року", - вказали у Єврокомісії.

Також вказано, що 310 мільйонів євро піде на те, щоб стимулювати держави-члени до спільного забезпечення оборонного потенціалу. "З прийняттям EDIRPA та запуском відповідних пропозицій Комісія вперше стимулює держави-члени спільно купувати оборонну продукцію, яка задовольняє найбільш нагальні та критичні потреби, особливо посилені агресією росії проти України", - зазначається у повідомленні.

Робоча програма EDIRPA із загальним бюджетом у 310 мільйонів євро підтримуватиме спільні закупівлі у трьох областях: 1) боєприпаси (наприклад, стрілецька зброя, артилерійські боєприпаси, міномети, ракети), 2) протиповітряна та протиракетна оборона та 3) платформи та заміна застарілих систем (наприклад, танків, бронетехніки, систем підтримки, солдатських систем, дронів). Ці пріоритети фінансування, як вказано, були встановлені спільно з державами-членами для задоволення невідкладних оборонних потреб та поповнення оборонних запасів.

Крайній термін подання пропозицій – 25 липня 2024 року.

1,1 мільярда євро підуть на підтримку проектів оборонних досліджень та розробок ЄС. Для цього Єврокомісія ухвалила четверту щорічну робочу програму Європейського оборонного фонду (EDF) та оголосила відповідні конкурси пропозицій, виділивши додатково 1,1 мільярда євро, у тому числі 225 мільйонів євро на підтримку інновацій та оборонних стартапи за допомогою спеціальних заходів у межах Схеми оборонних інновацій ЄС (EUDIS). 

Робоча програма EDF на 2024 рік, що охоплює 32 теми, фінансуватиме проекти у найважливіших галузях оборони, включаючи протидію гіперзвуковим ракетам, розробку низки безпілотних транспортних засобів у повітрі та на землі, а також забезпечення безпечного космічного зв'язку. Він готує ґрунт для систем оборони наступного покоління, таких як гелікоптери та вантажні літаки середнього розміру.

Крайній термін подання пропозицій – 5 листопада 2024 року.

Довідково

Закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) є прямою відповіддю на заклик Ради ЄС терміново доставити в Україну боєприпаси та, за потреби, ракети, а також допомогти державам-членам ЄС поповнити їхні запаси шляхом запровадження адресних заходів. Закон спрямований на те, щоб ЄС міг збільшити свої потужності з виробництва боєприпасів.

Юлія Шрамко

Війна