u-chekhii-senat-rozsliduvaty-vplyv-rf-cherez-pravoslavni-tserkvy-v-kraini

У Чехії Сенат закликав розслідувати вплив рф на православні церкви в країні

 • 11367 переглядiв

Комітет Сенату Чехії закликав доручити спецслужбам розслідувати використання Росією православних церков для операцій впливу. Комітет допускає, що Православна церква Чеських земель і Словаччини могла потрапити під вплив осіб, пов'язаних з РФ.

Комітет чеського Сенату з питань безпеки закликав владу доручити спецслужбам розслідувати, як росія може використовувати православні церкви в країні для операцій впливу. Про це пише ČTK, передає УНН.

Деталі

Голова профільного комітету Сенату Чехії Павел Фішер зазначив, що Російська православна церква в Чехії є відгалуженням РПЦ Московського патріархату, яку очолює патріарх Кирил – проти нього чеський уряд запровадив санкції через виправдання агресії рф.

На думку комітету, уряд повинен доручити міністру внутрішніх справ Чехії Віту Ракушану розслідувати можливу злочинну діяльність членів РПЦ та Православної церкви Чеських земель.

Свобода віросповідання та об'єднань не повинна використовуватися для незаконного впливу з боку ворожої іноземної держави

– констатував Фішер.

Щодо понад 100 священнослужителів УПЦ (МП) відкрито справи, 26 отримали вироки - СБУ20.08.24, 18:06

Доповнення

Зазначається також, що в Чехії діє Православна церква Чеських земель і Словаччини, незалежна від РПЦ і друга за кількістю вірян.

Проте комітет Сенату Чехії допускає, вона потрапила під вплив "осіб, пов'язаних із російськими силовими структурами".

Обставини, за яких відбулися збори цієї церкви 27 червня цього року в церкві святих Кирила і Мефодія на вулиці Ресслова в Празі, можуть викликати занепокоєння щодо її легітимності у зв'язку з виборами її керівників і розпорядженням її майном

- заявив голова профільного комітету Сенату Чехії.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних з рф. Закон набуде чинності через 30 днів, але громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на розрив зв'язків з РПЦ.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Київщина вже на 80% готова до опалювального сезону - Кравченко

     • 11214 переглядiв