u-banku-pivdennyi-poiasnyly-chomu-stiahnuly-polovynu-zernovoho-terminalu-olimpeks

У банку "Південний" пояснили, чому стягнули половину зернового терміналу "Олімпекс"

 • 162899 переглядiв

У банку "Південний" пояснили, чому стягнули половину зернового терміналу "Олімпекс".

Одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко без дозволу банку "Південний" змінили органи управління фондом "Олімпекс Купе", що призвело до дефолту за кредитним договором під заставу майна зернового терміналу "Олімпекс". Про це УНН повідомили в пресслужбі банку.

У листопаді 2019 року агрохолдинг GNT Group Грози і Науменка отримав 75 млн доларів кредиту від американського інвестиційного фонду для розвитку терміналу "Олімпекс". Як заставу бізнесмени передали фонду половину зернового терміналу. Погасити позику бізнесмени мали до 5 грудня 2021 року.

Однак свої зобов'язання українські підприємці не виконали. Поки Гроза і Науменко годували американців обіцянками, вони, імовірно, вигадали схему, яка б дала їм змогу не платити за рахунками. Зокрема, за кілька місяців після отримання інвестиційного кредиту від фонду Гроза і Науменко вирішили взяти кредит ще й в українському банку і таким чином убезпечити своє майно від претензій американського кредитора. У 2020 році за допомогою ТОВ "Ферко" і ТОВ "Вторметекспорт", які входять до складу GNT Group, вони отримали 17,5 млн доларів кредиту в банку "Південний". І заставою за позикою знову стали ті самі пів терміналу, права на які вже були в американців.

Перед тим як видавати кредит, банк мав перевірити майно, яке передається як застава, на предмет обтяження іншими кредитами.

У відповідь на запит УНН у банку "Південний" повідомили: "Коли банк надає кредити, перевіряються усі документи, і якщо є обмеження в реєстрах, нотаріус не оформить забезпечення. Банк "Південний" завжди діє відповідно до умов договорів і в межах норм законодавства".

Чи означає це, що Гроза і Науменко навмисне приховали подробиці вартістю 75 млн дол. кредиту, щоб отримати новий? Або ж банк не так ретельно перевіряв?

Після видачі кредиту під уже заставлене майно банк "Південний" на початку 2023 року почав терміново вимагати повернення грошей за договором, строк якого мав закінчитися 31 липня 2024 року.

Компанії Грози і Науменка отримали вимогу українського банку повернути борг у січні 2023 року, і в них було 30 днів на її виконання. Але "Південний", не чекаючи закінчення цього терміну, що є порушенням закону "Про іпотеку", почав процедуру стягнення.

Банк «Південний» стал участником схемы незаконной перепродажи имущества «Олимпекса» (видео)19.06.2024, 12:11

Варто зазначити, що суд у межах справи про банкрутство заборонив відчуження майна терміналу ще до старту процесу стягнення. Окрім того, усе майно терміналу перебувало під арештом у межах кримінальної справи проти Грози і Науменка. Але це не завадило приватному нотаріусу Дмитровій Т. перереєструвати право власності на майно.

Таким чином, "Південний" продав половину зернового терміналу "Олімпекс" лише за 4,3 млн доларів компанії "Санолта Корм" (група Sunolta). У 2020 році вартість терміналу оцінювали щонайменше в 300 млн доларів.

Після чого "Санолта Корм" перепродала майно ще раз ТОВ "Аттолло Гранум", яке також входить до групи Sunolta. Ця компанія була спеціально створена під покупку за кілька тижнів до угоди.

Останнім кроком заплутаної схеми стала передача компанією "Аттолло Гранум" отриманого майна в заставу під 130,8 тисячі доларів іпотеки ТОВ "Озірки", яке, за даними ЗМІ, підконтрольне Грозі та Науменку.

У "Південному" проігнорували запитання УНН про те, чи перевіряли майно за зазначеним кредитом на предмет обтяжень за іншими договорами, чи ставили до відома першого кредитора тощо, зіславшись на банківську таємницю.

У фінансовій установі лише зазначили, що, якщо боржник не виконує зобов'язання, банк згідно із законом зобов'язаний звертати стягнення у передбаченому законом порядку. Процедура звернення стягнення розпочалася в чітко передбаченому законом та умовами договору порядку після настання події дефолту.

"31 липня 2024 р. є кінцевим терміном генеральної угоди, у межах якої сторони мають певні зобов'язання, невиконання яких у встановлені терміни призводить до подій дефолту. Так і вийшло в цьому випадку. Перші події дефолту відбулися в березні 2022 року, наступні - у січні 2023 року. Це призвело до початку процедури звернення стягнення - як це передбачено законом та умовами договорів. Однією з подій дефолту стала зміна фондом органів управління без дозволу банку, що є грубим порушенням кредитного договору. Усі норми закону було виконано, стягнення було здійснено після 30-денного строку", - підкреслили в банку.

Досить імовірно, що Гроза і Науменко свідомо пішли на дефолт, знаючи, що банк почне стягнення їхнього майна. Не виключено також, що вони змовилися з представниками банку і координували свої дії щодо стягнення та причин, які до нього призвели. Але це вже вивчати правоохоронцям, адже в Кримінальному кодексі є стаття про шахрайство та розтрату заставного майна.

Детальніше про конфлікт навколо зернового терміналу "Олімпекс" можна прочитати в матеріалі: "Компанія Грози і Науменка GNT Group заблокувала роботу зернового терміналу в Одесі. Детальна хронологія конфлікту".

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі