turechchyna-uviazala-skhvalennia-zaiavky-shvetsii-na-vstup-do-nato-iz-zakupivleiu-vynyshchuvachiv-u-ssha

Туреччина ув'язала схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО із закупівлею винищувачів у США.

 • 53636 переглядiв

Президент Туреччини Ердоган поставив умовою вступу Швеції до НАТО те, що США схвалять запит Туреччини на купівлю винищувачів F-16, і закликав Канаду припинити ембарго на постачання зброї до Туреччини.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пов'язав ратифікацію Анкарою заявки Швеції на вступ до НАТО зі схваленням Сполученими Штатами запиту Туреччини на закупівлю винищувачів F-16. Про це повідомляє "Голос Америки", пише УНН.

Деталі

Зазначається, що він також закликав Канаду зняти ембарго на постачання зброї до Туреччини.

Ердоган заявив про це після повернення з Угорщини – єдиної країни, крім Туреччини, яка офіційно не схвалила заявку Швеції на вступ до військового альянсу.

Довідково

Туреччина відкладає ратифікацію членства Швеції вже понад рік.

Затримка розчарувала інших членів НАТО, які оперативно підтримали вступ Швеції та Фінляндії до альянсу після того, як ці країни відмовилися від свого давнього нейтралітету через вторгнення росії в Україну.

Що передувало

Ще у червні 2022 року була підписана тристороння угода між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, і за цією угодою дві скандинавські країни почали відповідати вимогам Туреччини щодо "боротьби з тероризмом".Пізніше Туреччина та Угорщина не схвалили членство Швеції. Причиною такого ставлення Анкара назвала неспроможність Швеції вжити достатніх кроків у "боротьбі з тероризмом". Згодом Швеція вела переговори з Туреччиною: в країні було змінено "Антитерористичний закон" і деякі положення конституції, а також відбулось скасування ембарго на постачання зброї Анкарі. Таким чином дві країни створили новий механізм співпраці у сфері безпеки.

Нагадаємо

У вівторок, 19 грудня, президент Туреччини Тайїп Ердоган заявив, що Європейський Союз гальмуватиме вступ України та Молдови, додавши, що Анкара вже давно заслужила право приєднатися до блоку, але її змушують чекати з політичних міркувань.

Німеччина заблокує заявку Ердогана придбати винищувачі через політичні розбіжності – Bloomberg17.11.23, 05:37 • [views_32820]

Популярні

Новини по темі