teleskop-james-webb-viyaviv-6-masivnikh-galaktik-scho-vinikli-nevdovzi-pislya-velikogo-vibukhu

Телескоп James Webb виявив 6 масивних галактик, що виникли невдовзі після Великого вибуху

 • 819439 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Космічний телескоп James Webb виявив шість масивних галактик, що виникли невдовзі після Великого вибуху, йдеться у дослідженні, опублікованому в середу, що здивувало вчених тим, що вони формувалися зі швидкістю, яка суперечить нашому нинішньому розумінню Всесвіту, інформує УНН посилаючись на Live Science.

Деталі

Для свого останнього відкриття телескоп спостерігав за галактиками яким від 500 до 700 мільйонів років після Великого вибуху 13,8 мільярда років тому, а це означає, що Всесвіт був менший на п'ять відсотків від свого нинішнього віку.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, прилад James Webb NIRCam, що працює в ближньому інфрачервоному діапазоні, невидимому неозброєним оком, спостерігав за шістьма галактиками в маловідомій області неба.

Дві галактики раніше були виявлені космічним телескопом "Хаббл", але на цих зображеннях вони були настільки тьмяними, що залишилися непоміченими.

Ці шість нових "галактик-кандидатів", названих так тому, що їхнє відкриття ще має бути підтверджено іншими вимірами, містять набагато більше зірок, ніж очікували вчені.

Вважається, що в одній галактиці близько 100 мільярдів зірок.

"Щоб ця молода галактика досягла такого ж зростання всього за 700 мільйонів років, вона мала рости приблизно в 20 разів швидше, ніж Чумацький Шлях", - сказав автор дослідження Іво Лаббе, дослідник з Технологічного університету Суінберна в Австралії.

Наявність таких масивних галактик невдовзі після Великого вибуху суперечить сучасній космологічній моделі, яка є найкращим науковим розумінням того, як влаштований Всесвіт.

"Згідно з теорією, галактики повільно ростуть з дуже маленьких зачатків у ранні часи", - сказав Лаббе, додавши, що такі галактики мали бути в 10–100 разів меншими.

Але розміри цих галактик "справді зашкалюють", додав він.

Хоча багато чого про темну матерію залишається невідомим, вчені вважають, що вона відіграє ключову роль у формуванні галактик. За словами Лаббе, коли темна матерія "злипається" в гало, вона притягує газ із навколишнього Всесвіту, який, у свою чергу, формує галактику та її зірки.

"Але цей процес має зайняти багато часу, і в ранньому Всесвіті було не так багато згустків темної матерії", - сказав він.

Нещодавно виявлені галактики можуть вказувати на те, що в ранньому Всесвіті все відбувалося набагато швидше, ніж вважалося раніше, що дозволило зіркам формуватися "набагато ефективніше", сказав Девід Ельбаз, астрофізик із Французької комісії з атомної енергії, який не брав участі в дослідженні. Це може бути пов'язано з недавніми ознаками того, що сам Всесвіт розширюється швидше, ніж ми колись рахували, додав він.

Ельбаз є одним з багатьох вчених, які працюють над космічним телескопом Euclid Європейського космічного агентства, запуск якого запланований на липень, щоб приєднатися до James Webb в космосі.

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі