ukenru
sytuatsiia-na-dniprovskii-hes-skladna-okupanty-mozhut-povtoryty-udary-po-dambi-halushchenko

Ситуація на Дніпровській ГЕС складна, окупанти можуть повторити удари по дамбі - Галущенко

 • 37978 переглядiв

Російський удар 22 березня став найбільшою атакою на енергетичну інфраструктуру України з початку війни: одночасно було застосовано понад 150 видів зброї, завдано значної шкоди Дніпровській гідроелектростанції, що призвело до відключення електроенергії в 12 областях, найбільше постраждали Харківська, Одеська та Хмельницька області.

На Дніпровській ГЕС триває розбір завалів після російського удару, ситуація складна. Наразі невідомо, скільки часу знадобиться для повернення до попередніх показників генерації. Ворог може продовжувати удари по дамбі, заявив в ефірі телемарафону міністр енергетики Герман Галущенко у суботу, передає УНН.

Ця атака була наймасштабнішою за всю історію атак на енергетику. Одночасно було застосовано більше 150 засобів ураження. Це суттєве випробування для енергосистеми. Метою цієї атаки було досягнути масштабного блекауту в державі. Стосовно ГЕС, то ситуація складна. Зараз там відбувається дефектація устаткування і вже тоді ми зможемо оцінити час, який потрібен для відновлення роботи.

- сказав Галущенко.

Деталі

Герман Галущенко зазначив, що наразі невідомо, скільки часу знадобиться для повернення до попередніх показників генерації, але це буде відомо після того, як будуть розібрані завали й буде зрозуміло у якому стані обладнання, щоб визначити чи можна його відремонтувати, чи виготовляти з нуля.

Галущенко також розповів, що удари по ГЕС можуть повторитись.

Тут треба ще зрозуміти: чи це свідомий удар був по греблі, чи це просто вони не влучили в ГЕС. Якщо це свідомий удар і вони мають на меті якраз руйнування самої греблі ГЕС, то, безумовно, ці атаки будуть повторюватися і будуть вони атакувати саме дамбу.

 - заявив міністр.

Він зазначив, що вплив атаки відчули споживачі 12 областей. Найбільше постраждали Харківська, Одеська та Хмельницька області. Відновлювальні роботи тривають, втім критичну інфраструктуру заживлено в усіх регіонах.

"Так це був один з найстрашніших обстрілів за останні два роки" – Гендиректор Yasno22.03.24, 17:49 • [views_0]

Нагадаємо

Удар армії рф 22 березня став найбільшою атакою на енергетичну інфраструктуру України з початку повномасштабної фази війни, оскільки супротивник поєднував різні засоби атаки, безпілотники-камікадзе, балістичні та крилаті ракети.