ukenru
svitovyi-bank-skhvalyv-kredyt-ukraini-na-sumu-dollar15-mlrd-na-pidtrymku-polityky-rozvytku

Світовий банк схвалив кредит Україні на суму $1,5 млрд на підтримку політики розвитку

 • 75088 переглядiв

Світовий банк схвалив виділення Україні кредиту в розмірі 1,5 мільярда доларів на відновлення економіки, фінансування пріоритетних соціальних і гуманітарних видатків, а також проведення реформ, спрямованих на європейську інтеграцію та економічне зростання.

Сьогодні Рада директорів Світового банку схвалила Позику для України на підтримку політики розвитку (DPL) обсягом $1,5 млрд. Кошти спрямують на відновлення української економіки та фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків. Про це повідомили у Міністерстві фінансів, пише УНН.

Зважаючи на виклики спричинені повномасштабною збройною агресією росії, забезпечення потреб наших громадян є пріоритетом українського Уряду. Залучені кошти будуть спрямовані на підтримку Державного бюджету України, відновлення економіки та фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків.

 – заявив Міністр фінансів Сергій Марченко. 

Деталі

Зазначається, що ці кошти будуть надані під гарантії Уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку (ADVANCE Ukraine) обсягом $984 млн та під гарантію Великої Британії на суму $516 млн.

Очікується, що гроші надійдуть до Держбюджету України вже до кінця березня цього року.

Міністр фінансів відзначив, що Світовий банк, Японія та Велика Британія є ключовими партнерами України, що надають безпрецедентну підтримку від перших днів повномасштабного вторгнення росії у нашу державу.

Аби знизити вартість обслуговування кредитних зобов’язань України в рамках позики DPL2024 на найближчі роки, з японських коштів Угодою про позику DPL передбачена

Проєкт DPL - це не тільки підтримка держбюджету, але й  збільшення потенціалу економічного розвитку шляхом підвищення продуктивності, накопичення капіталу та доступу до експортних ринків, а також створення сприятливої для економічного розвитку макрофінансової політики. Україна виконала всі зазначені заходи для впровадження необхідних реформ, які дозволять Україні прискорити свій євроінтеграційний шлях та сприятимуть зростанню економіки.

 – додала заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова. 

Зазначається, що головні напрями реформ стосуються вдосконалення корпоративного управління, стимулювання відновлювального енергогенерування, впровадження аграрних нот, як нового інструменту для отримання фінансування фермерами, зміцнення фінансового сектору через поліпшення доступу бізнесу до фінансування  (за програмою "Доступні кредити 5-7-9"). А також імплементація митного та податкового досвіду ЄС до українського законодавства, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності замовників у системі електронних закупівель.

Після схвалення позики Радою директорів Світового банку Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, Регіон Європи та Східної Азії Аруп Банерджі підписали відповідну Угоду про позику. 

The Hill: демократи в Конгресі США готові підтримати пропозицію щодо допомоги Україні в кредит21.03.24, 19:38 • [views_0]