stelia-tsin-na-rosiisku-naftu-znachnoiu-miroiu-provalylasia-politico

Стеля цін на російську нафту значною мірою провалилася - Politico

 • 43167 переглядiв

За даними Politico, західне обмеження ціни на російську нафту значною мірою провалилося

Спроба Заходу обмежити нафтові доходи рф стелею цін після того, як москва розпочала війну з Україною, по суті провалилася через рік з моменту її погодження, з посиланням на новий звіт повідомляє Politico, пише УНН

Деталі

У грудні минулого року країни G7 та ЄС запровадили стелю цін на російську сиру нафту на рівні 60 доларів за барель у спробі зберегти стабільність постачання нафти в усьому світі, водночас виснажуючи воєнний бюджет кремля.

"Але широко поширені обхідні шляхи, зяючі лазівки і паливний бізнес, що триває, означають, що москва, як і раніше, заробляє мільярди від свого основного експорту, які вона може використовувати для продовження війни", - пише видання.

Справа не в тому, що стеля цін не мала впливу, пише видання. Згідно з новим аналізом аналітичного центру Центру досліджень в галузі енергетики та чистого повітря (CREA), як вказано, за останній рік ця схема коштувала кремлю 34 мільярди євро доходів від експорту, що еквівалентно приблизно двомісячним доходам цього року.

"Але це набагато менше, ніж сподівалися ті, хто розробив правила; понад те, найбільш інтенсивно цей вплив відчувався в першій половині 2023 року, а потім почав згасати. Російська нафта тепер стабільно продається за ціною, що перевищує стелю у 60 доларів", - вказує видання.

"Вплив ліміту цін був обмеженим через неадекватний моніторинг і правозастосування", - сказав Ісаак Леві, який очолює роботу CREA щодо Європи та рф, на тлі того, як західні країни не змогли закрити лазівки у санкціях.

Такий стан справ частково пояснюється тим, що трейдери просто ігнорують стелю цін, сказано у звіті, а російська нафта продається приблизно по 70 доларів за барель. За даними дослідників, близько 48% російських нафтових вантажів перевозилося на танкерах, що належать або застраховані в країнах G7 та ЄС; теоретично стеля цін повинна застосовуватися до таких суден, які становлять переважну частину світового флоту, але на практиці лише деякі оператори зазнали впливу обмежень.

"Лазівка в переробці", як повідомляється, також підірвала зусилля Заходу. Такі країни, як Індія, дешево купують величезні обсяги російської нафти, переробляють її, а потім продають усім, хто хоче, без обмежень. Це означає, що європейські споживачі можуть несвідомо використовувати бензин, дизельне та авіаційне паливо, вироблене з російської нафти, одночасно фінансуючи збройні сили москви, зауважує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Reuters: США та союзники тиснуть на Ліберію, Маршаллові острови та Панаму через нафтові санкції проти рф

Західні уряди висунули звинувачення лише невеликій кількості осіб у недотриманні правил, а розслідування ймовірних правопорушень проводяться рідко, зазначає видання. Тим часом, як повідомляється, рф відкрито зневажає цю заборону, а "тіньовий флот" застарілих танкерів намагається приховати справжнє походження поставок.

Зміна правил щодо заборони цих практик і забезпечення того, щоб порушення санкцій тягло за собою наслідки, ускладнить для кремля плату за зброю та зарплату військовим, які підтримують конфлікт в Україні, ідеться у звіті. "Санкції не зменшили рішучості кремля до війни", - вказують у доповіді.

Україна давно попереджає про поширеність такої поведінки.

"Ці висновки не є несподіванкою - стеля цін на нафту була розроблена дуже добре, але найслабшою частиною завжди було її дотримання", - сказав виданню радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.

"Коли ці правила були введені рік тому, на російському ринку була майже паніка. Було значне падіння їхніх доходів. Але вони намагалися знайти всі доступні лазівки, і врешті-решт їх знайшли", - сказав він.

Тепер Устенко закликає притягнути до кримінальної відповідальності всіх, хто причетний до обходу обмежень у цій сфері.

Обмежений вплив ліміту цін на нафту "розчаровує", але "не зовсім дивує", - сказав один дипломат ЄС. Ці результати, продовжив дипломат, тепер повинні спонукати до "подальших роздумів про те, що ми можемо зробити для закриття лазівок, запобігати обходу, пам’ятаючи, що це ніколи не буде на 100 відсотків водонепроникним".

Як повідомляється, країни ЄС наразі обговорюють нові способи посилення стелі цін в межах 12-го пакету санкцій проти рф, згідно з проектом, з яким ознайомилося видання, включаючи нові зобов'язання для трейдерів і фрахтувальників судів щодо надання даних про поставки.

Інша можливість - зниження стелі цін, до чого Київ уже давно закликає. Наприклад, встановлення стелі цін на рівні 30 доларів за барель призвело б до скорочення доходів рф на 49% лише за останній рік, заявили у CREA.

Доповнення

Стелю цін, метою якої є скорочення експортних доходів рф при збереженні поставок нафти у світі, було запроваджено наприкінці 2022 року, але вона набула чинності лише недавно.

Цей механізм забороняє західним компаніям надавати послуги для діяльності у морі, такі як транспортування, страхування та фінансування, які сприяють торгівлі російською нафтою, що продається понад стелю цін.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі