stefanishina-vsi-krayini-yes-pidtrimuyut-sanktsiynu-politiku-schodo-rf-odnak-riven-zhorstkosti-tsikh-sanktsiy-variyuyetsya

Стефанішина: всі країни ЄС підтримують санкційну політику щодо РФ, однак рівень жорсткості цих санкцій варіюється

 • 20476 переглядiв

Деталі

Зі слів Стефанішиної, на полях саміту відбувалось обговорення можливих санкцій проти Росії через її агресивну поведінку щодо України.

Зокрема, Президент України разом з іншими лідерами, присутніми на саміті, більше 3 годин обговорювали питання стримування агресії і безпеки у регіоні. Українська позиція полягала у необхідності усвідомлювати, що “санкції повинні мати стримуючий, а не реактивний характер, і упереджувати будь-яку агресію, стримувати такого агресора, як Російська Федерація, від ескалації і просування у напрямку військового конфлікту”, - зазначила віце-прем’єр.

З її слів, позиція України є однозначною: будь-який сценарій, який стосується посилення санкційної політики, має розглядатись як превентивний, а не реактивний захід.

Цитата

На уточнююче питання про консенсус серед лідерів ЄС щодо санкцій проти Росії Стефанішина відповіла наступне:

“Я можу сказати так, що всі країни Європейського Союзу підтримують санкційну політику. Водночас рівень жорсткості цих санкцій варіюється у різних країнах. Зокрема, в країнах, де потужно діє російська пропаганда. Це, якщо говорити за виключенням, не наші країни-сусіди, не балтійські країни і не нордичні країни”.

Вона додала, що позиція Німеччини в цьому контексті ще формується.

“Але ми закликали до того, що ми не маємо створювати можливість для "хитань” у нашій позиції, адже ми стоїмо на порозі можливої агресії, тому має бути готовність до впровадження санкцій”, - додала співрозмовниця.

Контекст

Напередодні Bloomberg стало відомо, що провідні країни Європейського Союзу опираються прагненню швидкої рзробки конкретних санкцій, які будуть накладені на Росію, якщо вона вторгнеться в Україну.

Дехто у ЄС стверджує, що оприлюднення варіантів санкцій дасть російському лідеру Володимиру Путіну "бійку, яку він шукає", за джерел агентства.

Доповнення

Низка західних лідерів, у тому числі президент США Джо Байден, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц, останніми днями говорили з Путіним, щоб передати повідомлення про те, що Захід накладе набагато жорсткіші санкції, ніж останніми роками, у випадку російського вторгнення.

За даними ЗМІ, це можуть бути кроки щодо відключення великих російських банків від західної фінансової системи SWIFT, а також потенційне зобов'язання Німеччини не вводити в експлуатацію газопровід "Північний потік – 2" з Росії.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі