startap-ilona-maska-u-haluzi-shi-prahne-zaluchyty-1-miliard-dolariv

Стартап Ілона Маска у галузі ШІ прагне залучити 1 мільярд доларів

 • 46067 переглядiв

ШІ-стартап Ілона Маска xAI має на меті залучити $1 млрд, вже отримавши $135 млн. xAI, конкуруючи з OpenAI, випустила програму Grok

Компанія Ілона Маска, яка займається штучним інтелектом, xAI, планує залучити 1 мільярд доларів, згідно з новим звітом Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), пише УНН з посиланням на The Wall Street Journal.

Деталі

Маск запустив xAI у липні, і компанія заявила, що її місія - "просувати наше колективне розуміння Всесвіту". Маск витратив кілька місяців на набір дослідників і розглядав нову ініціативу як конкурента OpenAI, чий ChatGPT викликав божевілля в галузі штучного інтелекту в технологічній галузі, вказує видання.

Згідно з документацією, поданою до Комісії з цінних паперів та бірж США, xAI вже залучила майже 135 мільйонів доларів від чотирьох інвесторів.

Маск також заявив, що світу потрібен альтернативний варіант штучного інтелекту Google Alphabet, який допоміг розпочати сучасну епоху штучного інтелекту, та Microsoft, яка є найбільшим інвестором OpenAI.

Маск став співзасновником OpenAI, але залишив компанію після суперечки щодо контролю та управління нею. З того часу він розкритикував ChatGPT від OpenAI як заражений серед іншого тим, що він назвав "вірусом пробудженого розуму".

Минулого місяця xAI запустила свій перший продукт - бота під назвою Grok. Компанія заявила, що Grok відповідає на гострі питання, які відкидаються більшістю інших систем штучного інтелекту, і попередила: "Будь ласка, не використовуйте його, якщо ви ненавидите гумор!".

У xAI заявили, що Grok отримує доступ до знань про світ у режимі реального часу через X, платформу соціальних мереж, раніше відому як Twitter, яку Маск придбав понад рік тому. На своєму веб-сайті компанія повідомляє, що вона відокремлена від соціальної мережі X, але планує тісно співпрацювати з X, компанією-автовиробником Маска Tesla та іншими компаніями.

У листопадовому повідомленні на X Маск сказав, що інвестори соціальної мережі X володітимуть 25% xAI. Нещодавно він сказав, що доступ до Grok поступово надається людям, які здобувають передплату Premium+ через платформу X, вартість якої починається з 16 доларів на місяць.

Хоча Маск уже давно намагається вплинути на розвиток штучного інтелекту, він також висловив стурбованість щодо потенційних ризиків для безпеки та закликав до державного регулювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції Twitter впали втричі відколи його купив Маск - Bloomberg

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі