ukenru
spetsprokuror-ssha-u-rosiyskiy-spravi-prigroziv-trampu-povistkoyu

Спецпрокурор США у "російській справі" пригрозив Трампу повісткою

 • 8573 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Спецпрокурор у "російській справі" Роберт Мюллер заявив про можливість виклику президента США на дачу показів щодо ймовірного втручання Росії в президентську кампанію у 2016 році повісткою, якщо той відмовиться добровільно відповісти на запитання слідства. Про це з посиланням на чотирьох осіб, знайомих із ситуацією, повідомляє The Washington Post, передає УНН.

Такий ультиматум Мюллер поставив адвокатам американського президента під час "напруженої зустрічі" на початку березня, де останні наполягали на тому, що Трамп не зобов'язаний розмовляти з командою спецпрокурора.

Мюллер відповів, що у нього є інший варіант, якщо Трамп відмовиться: він міг видати повістку для президента для виступу перед великим журі присяжних, пише видання з посиланням на чотири джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес США розсекретив доповідь про втручання РФ у вибори

Після цієї зустрічі 5 березня команда Мюллера погодилася надати адвокатам президента більш конкретну інформацію про те, що саме команда прокурорів хотіла б обговорити з президентом США. З урахуванням цих даних, адвокат Трампа Джей Секулов склав список з 49 питань, які, як вважала команда захисників, будуть поставлені президенту, за словами трьох з чотирьох співрозмовників видання. Вперше про існування такого повідомила The New York Times.

Питання, як зазначається, стосуються подій під час президентської кампанії, перехідного періоду і президентства Трампа, включаючи причини звільнення президентом тодішнього директора ФБР Джеймса Комі і тиск на генерального прокурора Джеффа Сешнза для того, щоб той пішов у відставку.

Тепер змінена юридична команда Трампа розмірковує над тим, як реагувати на запити спецпрокурора. Без дозволу на те, щоб дати відповіді на запитання, протистояння може перетворитися в історичну конфронтацію перед Верховним судом США в зв'язку з повісткою президенту, пише видання.

Наразі юридичну команду Трампа очолює колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані, який сказав, що все ще вивчає документи і розглядає умови, які він міг би запропонувати, перш ніж приймати рішення про те, чи рекомендувати Трампу погоджуватися на те, щоб дати відповіді на запитання команді Мюллера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецпрокурор США зацікавився пожертвуванням українського олігарха фонду Трампа

Тим часом адвокати Трампа також розглядають питання про те, чи давати Мюллеру письмові пояснення щодо епізодів, які він вивчає. Після того, як слідчі виклали 16 конкретних тем, які вони хотіли б обговорити з президентом, і додали кілька тем в кожну з них, Секулов розбив їх на 49 окремих питань, за словами людей, знайомих з ситуацією.

Зі свого боку, Трамп "скипів", коли побачив масштабність запитань, які склали після переговорів з командою Мюллера, за словами двох чиновників Білого дому.

Нагадаємо, за даними The New York Times, спецпрокурор Мюллер цікавиться обговоренням в штабі Трампа санкцій проти РФ.

Українські Національні Новини

Новини Світу