spalakh-hepatytu-a-na-vinnychchyni-prypyneno-rezhym-nadzvychainoi-sytuatsii

Спалах гепатиту А: на Вінниччині припинено режим "надзвичайної ситуації"

 • 27564 переглядiв

Режим надзвичайної ситуації у Вінницькій області, оголошений у зв'язку зі спалахом гепатиту А, знято; зараз регіон зосереджується на профілактичних заходах та нагляді.

Сьогодні припинено режим "надзвичайної ситуації" на території Вінницької області, який було введено через спалах гепатиту А. Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов у Telegram, пише УНН.

Сьогодні на позачерговому засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС прийнято рішення про припинення дії режиму "надзвичайної ситуації" на території Вінницької області, який був оголошений 30 жовтня 2023 року

- написав Борзов.

Деталі

Також голова ОВА закцентував на необхідності розробити "дорожню карту" з чітким алгоритмом дій усіх, хто відповідає за реагування в подібних ситуаціях.

Також Сергій Борзов доручив ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області посилити нагляд за об’єктами високого ступеню епідемічного ризику, серед персоналу яких виявлені хворі на вірусний гепатит А.

Нагадаємо

Однією з основних версій масового зараження людей розглядалася саме водопровідна вода.

Про це, зокрема, говорив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

"Щодо джерела спалаху у Вінниці. Там працювало багато бригад, головний державний санітарний лікар їздив, і Центр громадського здоров’я й обласний центр контролю, профілактики хвороб працює з департаментом охорони здоров’я, інфекціоністами. Питання в тому, що чітко не встановлено джерело, звідки розпочався спалах. Проводилися різні варіанти, й найбільше ми віддаємо перевагу саме водопровідній мережі", - зазначав міністр.

Як одну із основних її розглядали і у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

"ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" розглядалося 2 версії: контактно-побутовий шлях передачі та водний шлях передачі", - повідомили в Департаменті у відповідь на запит УНН.

Ця версія розглядалась, зокрема, і через те, що у Вінниці в пробах води були зафіксовані суттєві відхилення по мікробіологічним та хімічним показникам.

Так, за словами Головного санітарного лікаря України, Ігоря Кузіна, у місті було відібрано понад 400 проб води з водопровідної мережі та інших джерел водопостачання. Майже у 30% фіксувалося перевищення норми за мікробіологічними показниками, що є суттєвим відхиленням від норми. Основна причина цього - зношеність водопровідних мереж.

"Дійсно, тут є декілька основних причин. Це доволі часті прориви, зношеність водопровідних мереж. Ми провели роботу з "Вінницяоблводоканалом", щоб відкоригувати відповідні технологічні регламенти, які використовуються в місті. Зауважу, що 30% - це доволі високий показник, якщо врахувати те, що в середньому по Вінницькій області такий показник зазвичай не перевищує 11%, а по Україні становить 7,5%. Щодо хімічних показників питної води. За підсумками досліджень всіх проб води, відхилення від норми виявлено майже в 60%. Це також досить високий показник, тому що в середньому по Україні ми реєструємо близько 20% відхилень", - розповів Кузін.

Додатково

Понад 70% хворих на гепатит А купували продукти харчування на місцевому вінницькому ринку. Було протестовано працівників базару та епідемічно небезпечних підприємств та знайдено імовірне джерело захворювань. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи вдасться Гройсману вмити руки: що приховує брудна вода водоканалу Вінниці

Ганна Оніщенко

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    15 років тюрми отримав інформатор так званого "мдб днр"

     • 26249 переглядiв