sohodni-den-sudovoho-eksperta-ukrainy-rol-ekspertiv-u-dokumentuvanni-voiennykh-zlochyniv-rosiiskykh-ahresoriv

Сьогодні день судового експерта України: роль експертів у документуванні воєнних злочинів російських агресорів

 • 17245 переглядiв

Сьогодні, четвертого липня, в Україні відзначається День судового експерта. Подія була започаткована указом президента у 2009 році, пише УНН.

Професія судового експерта дуже важлива, адже саме за його допомогою відбувається правосуддя не на здогадках, а на фактах та доказах. Завдяки цим спеціалістам виправдовують невинних та наказують винних у злочинах. Від точності та об’єктивності експертиз залежить хід розслідування злочину.

Існує велика кількість різноманітних судових експертиз. Зокрема, Криміналістичні дослідження поділяються на трасологічні, вибухово-технічні, біологічні, почеркознавчі, лінгвістичні тощо.

Вважається, що першу у світі судово-медичну криміналістичну лабораторію у 1910 році створив батько сучасної криміналістики Едмон Локард.

Однією з найстаріших експертних установ України є Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, який був створений четвертого липня 1913 року як Кабінет науково-судової експертизи при прокурорі Київської судової палати.

На сьогоднішній день одним з ключових завдань українських експертів є ретельне документування воєнних злочинів російських агресорів для беззаперечної доказової бази у міжнародних судах.

Зокрема, протягом минулого року фахівці Київського науко-дослідного інституту провели 30 тисяч експертиз за фактами російської агресії.

"Йдеться не лише про дослідження російської зброї. Це інженерно-технічні експертизи щодо руйнування рухомого та нерухомого майна внаслідок воєнних дій, економічні експертизи з питань розрахунку відповідних збитків для держави загалом та людей індивідуально, комп’ютерно-технічні експертизи техніки та електронних засобів ворога та багато іншого. Близько 90% відсотків експертиз виконано за призначенням правоохоронних органів", - зазначив раніше директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Популярні

Новини по темі

Ураган "Берил" обрушився на Ямайку: загинуло 9 осіб

 • 20742 переглядiв