skorocheni-posylannia-mozhut-buty-nebezpechnymy-u-derzhspetszviazku-poperedyly-pro-shche-odnu-shakhraisku-skhemu

Скорочені посилання можуть бути небезпечними: у Держспецзв'язку попередили про ще одну шахрайську схему

 • 13461 переглядiв

Шахраї використовують скорочені URL для приховування шкідливих сайтів. Фахівці радять перевіряти посилання перед переходом, використовуючи сервіси розшифровки та інструменти онлайн-перевірки безпеки.

Шахраї використовують скорочені посилання, щоб приховати шахрайські "лінки". Фахівці радять завжди перевіряти посилання перед тим, як переходити на них. Про це пише УНН з посиланням на Держспецзв'язку.

Деталі

У відомстві пояснюють, що зловмисники легко можуть приховати шкідливі вебсайти або фішингові сторінки під короткими URL-адресами, використовуючи такі популярні сервіси, як: "Bitly" або "Cuttly".

Слід завжди перевіряти скорочені посилання перед тим, як натискати на них.

Використовуйте сервіс "Unshorten.it": https://unshorten.it/ для отримання повної адреси ресурсу. Для цього потрібно вставити скорочене посилання у відповідне поле на вебсайті "Unshorten.it"

- розповідають у Держспецзв'язку. 

Також варто переконатись, що домен виглядає надійно. Фахівці з кібербезпеки радять шукати такі відомі домени, як: bit.ly, goo.gl або ow.ly. Натомість варто уникати підозрілих доменів з орфографічними помилками або випадковими символами.

Російські хакери активізувались: під загрозою комп’ютери українських військових14.07.23, 17:06 • [views_325755]

Перевірте репутацію ресурсу, на який можна перейти за посиланням: 
- Виконайте пошук в Google за повним посиланням. Шукайте відгуки користувачів або попередження про шкідливі програми.
- Перевірте вебсайт за допомогою інструменту онлайн-перевірки безпеки, наприклад, "VirusTotal"

- додали у Держспецзв'язку.

Окрім того, аналітики радять встановити розширення браузера, яке сканує скорочені посилання на надійність та ніколи не переходити за скороченими посиланнями з невідомих джерел, наприклад, електронних листів, повідомлень у соціальних мережах або підозрілих вебсайтів.

Пам'ятайте, краще бути обережним та не ризикувати заразити комп'ютер шкідливими програмами, адже внаслідок цього можна втратити важливі дані. Уважно перевіряйте скорочені посилання, особливо якщо вони надійшли з незнайомих або підозрілих джерел

- наголошують фахівці. 

Нагадаємо

Держспецзв'язок попереджає про хакерські атаки на українських військових та держслужбовців через фальшивий сайт UKR.NET. Зловмисники намагаються викрасти поштові акаунти, розсилаючи листи зі шкідливими посиланнями.

Популярні

Новини по темі