ukenru
siloviki-vtrutilisya-v-zemelniy-konflikt-na-mikolayivschini-golovniy-pidozryuvaniy-u-shakhraystvi-kascheyev-zaareshtovaniy

Силовики втрутилися в земельний конфлікт на Миколаївщині: головний підозрюваний у шахрайстві Кащеєв заарештований

 • 63396 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. Тиждень тому мешканці Миколаївської області повідомили про підготовку "кривавої бійні" за урожай і попросили правоохоронців та губернатора втрутитися в конфлікт, запобігши людським жертвам. Вони вказали на Антона Кащеєва, який в 2013 році вже брав участь в збройному зіткненні з фермерами Аркадія Корнацького (в Чаусово-2) і, за їхніми словами, має намір знову повторити напад. Днями суд заарештував Антона Кащеєва на два місяці, повідомляє УНН.

Цитата: 

"Застосувати стосовно підозрюваного Кащеєва Антона Володимировича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, терміном до 03.09.2021 включно. Підозрюваного Кащеєва Антона Володимировича взяти під варту в залі суду", - сказано в рішенні суду від 06 липня 2021 року.

Деталі

У матеріалах слідства зазначено, що Антон Кащеєв разом з братом Олегом продали в минулому році свою сільгоспкомпанію "Еркан" сім'ї депутата одного з місцевих райрад Миколаївської області Олександру Воротинцеву. За компанію попросили 250 тисяч доларів, які Воротинцев частинами їм віддавав до повного розрахунку. При чому віддавав не в готівці, а вносячи в касу підприємства, тим самим фіксуючи легальність угоди. Після розрахунків з Кащеєвими, останні організували нотаріуса і реєстратора для переоформлення прав власності на "Ерку". Про те, що нотаріус і реєстратор були людьми Кащеєва свідчить опублікована Воротинцевим розмова з людиною, чий голос схожий на Олега Кащеєва. Там він говорить, що їх юрист Євген займеться юридичним процесом переходу прав власності.

Але коли всі нотаріально-реєстраційні дії були завершені і сім'я Воротинцева стала власником "Ерки", Антон Кащеєв звернувся до Антирейдерської Колегію Мін'юсту зі скаргою на дії нотаріуса і реєстратора, яких сам же і організував. Колегія Мін'юсту задовольнила скаргу Антона Кащеєва і скасувала нотаріально-реєстраційні дії на тій лише підставі, що нотаріус нібито несвоєчасно (на наступний день) вніс свій бланк до Реєстру, а тому реєстратор не повинен був вносити зміни до Реєстру прав власності на користь сім'ї Воротинцева.

Рішення Колегії Мін'юсту вже оскаржене в суді. Суд постановив незаконними висновки Мін'юсту і пояснив, що реєстратор не зобов'язаний перевіряти своєчасність внесення бланка до реєстру - його завдання перевірити наявність такого бланка, а на той момент часу він був внесений до Реєстру. Крім того суд вказав на те, що несвоєчасність внесення бланка до Реєстру нотаріусом - це проступок самого нотаріуса, який ніяк не впливає на законність реєстраційних дій. У своєму рішенні суд анулював висновки Мініюста і зобов'язав реєстратора відновити записи в реєстрі про право власності на "Ерку" на користь сім'ї Воротинцева. 

З огляду на, що все вищевикладене, за даними слідства, має очевидні ознаки шахрайства з боку Антона Кащеєва - проти нього відкрито кримінальну справу за статтею 190 Кримінального кодексу - шахрайство в особливо великих розмірах групою осіб, а так само статті 189 - вимагання. Тим більше, є дані про те, що Кащеєв здійснював одну і ту ж схему з "Еркою" неодноразово, залучаючи різних жертв.

Однак, це не єдині статті, які закидають Кащеєву сьогодні.

У травні цього року так зване "бойове крило" Кащеєва, а саме Леонід Куйбар (учасник АТО) з напарником приїхали на поля "Ерки" і заборонили фермерам Воротинцева їх обробляти. При чому приїхали не з голими руками, а вогнепальною зброєю за командою Кащеєва. Зупиняти робітників вирішили пострілами по ним і техніці. В результаті перестрілки постраждали люди по обидва боки. Відповідно, Кащеєву висунули підозри і в організації замаху.

Розуміючи, що це тільки початок "кривавої бійні" пайовики земель звернулися до губернатора Миколаївської області Віталія Кіма і правоохоронців із закликом запобігти повторенню "Чаусове-2", коли в 2013 році озброєні брати Кащеєва напали на фермерів Аркадія Корнацького під час збору врожаю. Тоді в автомобілі Кащеєва знайшли цілий арсенал зброї: 3 пістолети, 9 сокир, 3 ножа і 2 кирки. Побоюючись за своє життя, люди закликали сторони конфлікту вирішувати свої питання виключно в правовій площині, без зброї і без залучення непричетних людей.

Додамо, що місцеві ЗМІ теж писали про агресивну поведінку Кащеєва. У 2016 році Олег Кащеєв і його товариш Ігор Барський напали на активіста: "Барський стрибнув активісту на ноги і вдарив його по голові. Крім того, судячи зі слів активіста на відео, його по голові також вдарив Кащеєв".

Після товариш Кащеєва Ігор Барський так само визнав, що напав на водія швидкої допомоги. 

По темі

Напередодні збору врожаю в регіонах України активізувалися знову рейдерські схеми.

УНН раніше писав, як фірми, афільовані з агрогігантом "Кернел", вирішили захопити сільгосппідприємство "Агродом" Валентини Давиденко, матері загиблого нардепа Валерія Давиденка.  Для цього люди з орбіти "Кернел" використовували схему з реєстрацією клону сільгосппідприємств. Вони створили "Агродом." (з крапкою), на яку намагаються перевести договори оренди землі.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП