shmyhal-vitseprezydentu-yevrokomisii-sanktsii-ukrainy-ne-porushuiut-uhodu-pro-asotsiatsiiu-a-reaktsiia-slovachchyny-ta-uhorshchyny-vkrai-polityzovana

Шмигаль - віцепрезиденту Єврокомісії: санкції України не порушують Угоду про асоціацію, а реакція Словаччини та Угорщини вкрай політизована

 • 21416 переглядiв

Прем'єр-міністр України провів телефонну розмову з віцепрезидентом Єврокомісії. Обговорили енергетичні санкції, отримання Україною 50 млрд доларів з російських активів та програму Ukraine Facility.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів телефонну розмову з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, де повідомив, що введені Україною енергетичні санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, реакція Словаччини та Угорщини політизована, а Україна відкрита до співпраці. Сторони також обговорили отримання Україною 50 млрд доларів з російських активів та програму Ukraine Facility, зазначив очільник уряду, пише УНН.

Провели сьогодні телефонну розмову з Виконавчим віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом

- написав Шмигаль у Telegram.

З його слів, обговорили питання енергетичних санкцій та отримання Україною 50 млрд доларів від використання російських зморожених активів.

Повідомив, що запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є вкрай політизованою та маніпулятивною. Україна завжди відкрита до конструктивної співпраці з країнами-членами ЄС, зокрема з Угорщиною та Словаччиною. Ми впевнені, що справжню загрозу цим країнам несе росія, яка шляхом енергетичного шантажу намагається уникнути справедливих санкцій. І ми вдячні Єврокомісії за політику обмеження російських енергоресурсів та підтримку країн ЄС, які активно диверсифікують свої енергетичні потоки

- повідомив Шмигаль.

Транзит російської нафти через Україну: Шмигаль розповів про результати перемовин з Фіцо31.07.24, 16:48

Також, з його слів, обговорили рішення саміту G7 про надання Україні 50 млрд доларів від російських конфіскованих активів. "Завдяки цьому важливому рішенню ми зможемо пройти наступний рік. Вдячні ЄС та особисто Валдісу Домбровскісу за лідерство в цьому питанні. Розраховуємо, що вже наприкінці цього року ці кошти будуть доступні Україні", - зазначив Прем'єр.

Також Шмигаль подякував Єврокомісії за вже отримані 8 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. "Загалом цього року за програмою розраховуємо отримати 16 млрд євро та аналогічну суму - наступного року. Ця допомога має вирішальне значення для забезпечення стійкості та стабільності України в умовах повномасштабної війни", - повідомив очільник уряду.

Санкції України проти "лукойлу": Угорщина звинуватила Київ у порушенні Угоди про асоціацію з ЄС22.07.24, 18:41

Популярні

Новини по темі

На Запоріжжі через удар рф пошкоджено газопровід

 • 25884 переглядiв

У Грузії набув чинності закон про "іноагентів"

 • 11973 переглядiв

Умєров: додаткові ресурси на оборону критично важливі

 • 26709 переглядiв