shliakh-do-yevrointehratsii-eksperty-otsinyly-koryst-dlia-ukrainskoho-bankivskoho-sektoru-u-zblyzhenni-z-mizhnarodnymy-finsystemamy

Шлях до євроінтеграції: експерти оцінили користь для українського банківського сектору у зближенні з міжнародними фінсистемами

 • 152771 переглядiв

Експерти проаналізували користь для українського банківського сектору від зближення з міжнародними фінсистемами

Підвищення якості активів, кращі умови кредитування та повернення високого рівня довіри до банківської системи – основні плюси від наближення української банківської системи до європейських стандартів.

"Інтеграція української банківської фінансової системи, зокрема до європейської, до європейських стандартів, безумовно, що робить українську фінансову систему більш надійною, з меншими ризиками і навіть підніме загальний кредитний рейтинг України, уже при повній інтеграції по європейських стандартах", - сказав у коментарі УНН економічний експерт Андрій Новак.

Експерт зауважує, що навіть ті українські банки, які вистояли в часи банкопаду, не стали привабливішими для іноземних інвесторів, а ось наближення до європейських стандартів – змінить ситуацію. Це один зі шляхів повернути репутацію та підвищити довіру до банківської системи.

Інтеграція з міжнародними фінансовими системами, тобто зближення з європейськими фінансовими стандартами та практиками, може підвищити привабливість України для іноземних інвесторів – один з тих елементів, які сприятимуть підвищенню стабільності, прозорості та ефективності банківської системи України, вважає співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

На важливості інтеграції до міжнародної фінансової системи наголосив і економічний експерт Віктор Медвідь. Зокрема, він зауважив, що вартість кредитів за кордоном нижча, а ось оцінка банківських активів зросте, якщо відбудеться саме інтеграція. Медвідь застерігає від поглинання вітчизняної банківської системи, від якого виграють лише міжнародні інституції.

"А якщо це інтеграція, взаємна, тобто ідеться про те, коли до статутного капіталу входять частково якісь міжнародні фінустанови тощо, - це стратегії реалізації Привату та Ощаду. Вони хочуть продати ЄБРР частки, і після цього є можливість виходити на ринок і фондуватися, а ЄБРР – показник якісного активу. Тоді так, це можливо. Але завжди важливо, у якій спосіб досягнуто завдання. Якщо це досягти шляхом раціонального продажу вартості в капіталі – так. Якщо продати за 3 копійки, умовно за 10% від реальної вартості, частку у банку – це не добре тільки заради того, щоб сказати, що ми інтегрувалися", - вважає експерт.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі