sanktsiyi-yak-instrument-borotbi-iz-rosiyskim-biznesom-v-ukrayini-ne-diyut-doslidzhennya

Санкції, як інструмент боротьби із російським бізнесом, в Україні не діють – дослідження

 • 14711 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. Міжнародний центр перспективних досліджень презентував дослідження на тему "Антиросійські санкції: Інструмент впливу чи демонстрація безсилля?", передає УНН.

"Питання санкцій є чи не одним із найбільш згадуваних у зовнішній політиці України. Ми вирішили його дослідити і побачили, що санкції можуть бути не лише елементом політичного піару, але й інструментом міжнародних відносин.

Також, санкції є тим інструментом, який має достатньо обмежувальну ефективність, і який, час від часу, створює складні дилеми, оскільки призводить до суперечливих наслідків. Тому, використання санкцій вимагає цілісного підходу. Саме такі тези лягли в основу нашого дослідження", - зазначив асоційований експерт МЦПД Микола Капітоненко під час презентації дослідження.

В Україні антиросійські санкції мають вибірковий характер, а відтак – неефективні, переконаний доктор юридичних наук, професор, адвокат Данило Гетьманцев.

"Основний недолік українського механізму санкцій - відсутність розуміння у суспільстві та державі щодо істинних причин необхідності застосування покарань. Вони не прописані у Законі України "Про санкції", що прямо суперечить принципу правової визначеності як складової принципу верховенства права.

Тому, застосування санкцій в Україні набуло вибіркового характеру. З одного боку, до санкційного списку потрапляють підприємства, які не мають жодного відношення ані до агресії, ані до Росії, а з іншого - ми знаємо низку підприємств, які мають відношення до Росії, але працюють, оминаючи санкційний список", - сказав він.

Запроваджені Україною санкції легко обійти, додав Гетьманцев.

"Згадаймо, як у 2017 році проти великої кількості підприємств, діяльність яких пов'язана з РФ, були введені санкції. За два тижні були зареєстровані нові підприємства, які продовжують працювати в Україні. Це підтверджує тезис про те, що санкції, як інструмент боротьби із російським бізнесом, в Україні не діють", - наголосив він.

За підсумками презентації, експерти дійшли згоди, що вітчизняний Інститут санкцій потрібно вдосконалювати, оскільки на сьогодні він є недієвим.

Нагадаємо, у січні цього року бізнес-омбудсмен звернувся до Президента України Петра Порошенка із проханням підтвердити підстави застосування антиросійських санкцій до оператора державних лотерей "М.С.Л." та вжити заходів з відновлення прав компанії, якщо вони були порушені.

За оцінкою експертів та згідно з журналістськими розслідуваннями, лотерейний оператор “М.С.Л.” міг потрапити під санкції РНБО “на замовлення” свого конкурента “УНЛ”, якого тісно пов’язують з представниками влади. Санкції РНБО повинні стати формальним приводом для відмови “М.С.Л” та “Патріот” у видачі ліцензій на проведення лотерей.

Відповідний проект ліцензійних вимог вже підготувало Міністерство фінансів України. Попри те, що проект в такому вигляді відхилила низка державних органів, зокрема АМКУ, Держказначейство та Регуляторна служба, Мінфін намагається “продавити” його через Кабмін. 

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Пільговики зменшили борги перед "Нафтогазом" на 3,3%

     • 9026 переглядiв