samit-kytai-ies-zaplanovano-u-pekini-obhovoriat-stratehichni-ta-ekonomichni-pytannia

Саміт Китай-ЄС заплановано у Пекіні: обговорять стратегічні та економічні питання

 • 24657 переглядiв

Китай та ЄС обговорять стратегічні та глобальні економічні питання на саміті в Пекіні

Саміт Китай-ЄС відбудеться у четвер у Пекіні, повідомило в понеділок міністерство закордонних справ Китаю, вказавши, що на ньому лідери обох сторін обговорять стратегічні та глобальні економічні питання, що становлять взаємний інтерес, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

"Китай і Європа - партнери, а не суперники... наші спільні інтереси набагато переважують наші розбіжності", - заявив офіційний представник МЗС Китаю Ван Веньбінь на черговому брифінгу для преси.

Глава КНР Сі Цзіньпін зустрінеться з президентом Євроради Шарлем Мішелем та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, повідомив Ван.

"Ми вивчатимемо шляхи вирішення проблем через діалог і консультації", - сказав Ван, додавши, що "ми співпрацюватимемо, щоб протистояти глобальним викликам, надати світові новий імпульс і підвищити стабільність міжнародної ситуації".

Доповнення

Саміт відбудеться після кількох зустрічей на високому рівні між ЄС та Китаєм у Пекіні за кілька місяців до цього, з метою знайти точки дотику у їхніх складних відносинах.

ЄС у середині цього року взяв на себе зобов'язання скоротити залежність від Китаю та обговорював, як знайти баланс між "зниженням ризиків" та співпрацею в таких галузях, як зміна клімату.

У вересні ЄС погодився створити механізми врегулювання суперечок, коли єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс відвідав Пекін, менш ніж за два тижні після того, як Єврокомісія почала розслідування питання про те, чи слід вводити каральні мита на більш дешевий імпорт китайських електромобілів для захисту виробників ЕС.

Наступного місяця головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив китайським чиновникам, що Брюссель серйозно ставиться до Китаю і чекає на те саме у відповідь щодо геополітичних питань і торгівлі.

Минулого місяця Китай заявив, що тимчасово дозволить безвізовий режим для громадян деяких країн, включаючи Францію, Німеччину, Італію та Нідерланди.

Хоча переговори здебільшого були зосереджені на торгівлі, економіці та політиці, директор Human Rights Watch по ЄС Філіп Дам закликав Мішеля та фон дер Ляйєн чинити тиск на Китай з питань порушення прав людини.

Популярні

Повітряні Сили вночі збили 13 ударних дронів

 • 56043 переглядiв

У Білому домі прокоментували візит Орбана до Москви

 • 101345 переглядiв

Японія і Камбоджа розміновуватимуть Україну

 • 95394 переглядiв

У Криму після вибуху горить газорозподільний вузол

 • 76609 переглядiв

Новини по темі

росія зазнає браку робочої сили через війну в Україні – ISW

 • 31764 переглядiв

Армія рф зранку атакувала дронами Львівщину, є пошкодження

 • 28331 переглядiв

Рух вантажівок на кордоні зі Словаччиною розблоковано

 • 33884 переглядiв

Центр Херсона під ворожим ударом - ОВА

 • 32132 переглядiв