rozsliduvannia-podii-na-maidani-holovnym-dokazom-staly-rezultaty-kompleksnoi-ekspertyzy-provedenoi-kndise

Розслідування подій на Майдані: головним доказом стали результати комплексної експертизи проведеної КНДІСЕ

 • 9991 переглядiв

Насамперед, йдеться про балістичні, трасологічні, комп’ютерно-технічні, почеркознавчі, лінгвістичні дослідження, а також дослідження матеріалів, речовин та виробів.

Результати комплексної експерти, яку було проведено фахівцями Київського науково-дослідного інститут судових експертиз, стали основою доказової бази в розслідуванні справ Майдану. Про це в ефірі каналу "Ми-Україна!" повідомив заступник керівника управління Державного бюро розслідувань у справах Майдану Артем Яблонський, повідомляє УНН.

Найголовнішим доказом у цій справі є військова експертиза – вона називається комплексна, комісійна військова та психологічна експертиза, яка тривала 2 роки. Проводили її керівництво та експерти КНІДСЕ, вона налічує 415 сторінок

- повідомив Яблонський.

Деталі

Як написав у своєму Телеграм-каналі директор Інституту Олександр Рувін, насамперед, йдеться про балістичні, трасологічні, комп’ютерно-технічні, почеркознавчі, лінгвістичні дослідження, а також дослідження матеріалів, речовин та виробів.

Водночас, Яблонський зауважив, що експертиза охоплює не лише події, які власне відбувалися довкола Євромайдану, а прослідковує багатьох фігурантів з моменту їх призначення на посаду. Зокрема встановлено, що половина керівників силового блоку за часів Януковича не мали ні відповідної освіти, ні кваліфікації.

"При призначенні на посади половина з цих обвинувачених не проходили для зайняття посад за станом здоров’я. І відповідно були звільнені із займаних посад, однак при Януковичі їх поновили на службі. Відповідно з’являються медичні висновки про вже їх придатність до військової служби, відповідно вони стають зобов’язаними президенту за те, що він їх поновив на таких високих посадах", - розповів Яблонський.

За його словами, мова зокрема йде про тодішнього командувача внутрішніх військ Станіслава Шуляка та очільника Служби безпеки Олександра Якименка – кар’єри обох пішли в гору після того, як Янукович опинився при владі. Також в рамках розслідування було встановлено, хронологію подій, того що відбувалося на Євромайдані, зокрема, події 20 лютого 2014 року.

"В 5:30 група, я не знаю можна їх назвати протестувальники, можна назвати провокатори, розпочали стрільбу по беззбройних правоохоронцях, які стояли на Майдані Незалежності. Відповідно нерішучість, неправильна організація несення служби керівництвом підрозділів внутрішніх військ та "беркутів" - вони не дали озброїти правоохоронців. Відповідно не можливо було припинити одразу після початку ці постріли. І знешкодити або затримати, припинити кримінальне правопорушення відповідно з боку осіб, які стріляли", - пояснив Яблонський.

Він додав, що встановлено особу, яка здійснила перші два вбивства, що сталося о 8 ранку. Також встановлено, що замість того аби знешкодити тих, хто стріляв по правоохоронцях ті, у свою чергу, відкрили вогонь по натовпу цивільних.

"Беззбройних людей. Так, вони приймають участь в акціях протесту, однак вони не спричиняють жодної шкоди працівникам правоохоронних органів, які в них стріляють. Відповідно і не можуть спричинити. Припустивши, що ці особи дійдуть до відповідно працівників міліції – вони б їм нічого не могли зробити з дерев’яними щитами. В цей час на дахах будинків, які оточують цей квартал, знаходяться снайпери. Вони цю ситуацію контролюють", - розповів Яблонський про обставини вчинення злочинів, що призвели до загибелі цивільних та правоохоронців.

Як розповів у своєму Телеграм-каналі Олександр Рувін, експерти КНДІСЕ дали відповідь на всі поставлені питання органів досудового розслідування щодо ідентифікації осіб правоохоронців, причетних до силового розгону та умисних убивств протестувальників.

Здійснено ідентифікацію використаної підрозділами особливого призначення вогнепальної зброї, встановлено всі обставини її використання – факти стрільби у кожному окремому випадку, кількість і напрями пострілів, відстань, з якої стріляли, багато інших питань

 - пояснив Рувін.

Крім того, лінгвісти Інститут судових експертиз досліджували тексти законодавчих актів, які були прийняті напередодні ЄвроМайдану з низкою грубих порушень регламенту та суперечили конституційним правам і свободам громадян України.

Експертному аналізу піддавалися також підписи відповідальних посадових осіб. Заступник керівника управління Державного бюро розслідувань у справах Майдану Артем Яблонський вказує також, що в рамках розслідування була встановлена несамостійність Януковича в ухваленні рішень. Також під час подій Революції Гідності в Україні перебували консультанти з ФСБ, які сприяли вчиненні державної зради вищим керівництвом СБУ. Ці особи встановлені та їм оголошені підозри.

"Приїжджав ад’ютант путіна і особа, яка керує гвардією рф, а зараз проводить безпосередньо війну рф проти України, його прізвище золотов (віктор – ред.), він (тоді – ред.) приїжджав з документами під прикриттям з іншим прізвищем. Хронологія перемовин Януковичем свідчить про те, що він був зовсім не самостійним у прийнятті рішень", - розповів Яблонський.

Додамо

У Державному бюро розслідувань, заявили, що у жовтні ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану. Обвинувачується колишнє керівництво України за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. У організацію розгону та розстрілів демонстрантів обвинувачуються колишні високопосадовці, зокрема і колишній президент України, тодішні очільники МВС, СБУ, міністр оборони тощо. 

Лілія Подоляк

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    "Те, що ХАМАС хоче, не помиляйтеся, це геноцид" - Кірбі

     • 9013 переглядiв