rosiiany-zibraly-kilka-milioniv-tonn-zerna-na-okupovanykh-terytoriiakh-ukrainy

росіяни зібрали кілька мільйонів тонн зерна на окупованих територіях України

 • 32967 переглядiв

Росіяни зібрали 6,4 мільйона тонн пшениці та 1,5 мільйона тонн насіння соняшнику на окупованих українських територіях, що вплинуло на потенційні ринкові ціни. Зерно, не враховане у галузевих звітах, вивозиться з Криму, що впливає на потенційні вимоги України щодо репарацій.

росіяни на тимчасово окупованих територіях України цьогоріч зібрали мільйони тонн врожаю. Про це з посиланням на програму NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства передає УНН.

Деталі

Зокрема, у 2023 році в окупованих регіонах України було зібрано 6,4 млн тонн пшениці й 1,5 млн тонн насіння соняшнику. Ці обсяги зерна не враховуються в галузевих звітах і можуть вплинути на ринкові ціни.

Окупанти продовжують вивозити українське зерно з портів тимчасово окупованого Криму - ЦНС29.11.23, 15:48

Ми говоримо про величезну кількість зерна. Абсолютно важливо, щоб ця інформація була прозорою, а також говорила про те, скільки їжі зараз збирається та виробляється

- заявила директор програми NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.

За її словами, оцінка вартості та збитків зерна, вирощеного на окупованих територіях, також є важливою для потенційних репараційних претензій України до Росії.

Проблема полягає не лише у точному визначенні обсягів вирощених культур, але й у надійному відстеженні постачань зерна, зокрема у разі його змішування з російським збіжжям.

Великі трейдери вирішили утриматися від купівлі зерна безпосередньо у російських фермерів, проте це все ще може призвести до змішування зерна від найбільших постачальників пшениці.

Доповнення

Дослідження NASA Harvest демонструє, що близько 7% сільськогосподарських угідь в Україні були занедбані цього року, особливо вздовж лінії фронту. Ці дані допоможуть зрозуміти, як війна та екстремальні погодні умови впливають на виробництво в інших країнах світу.

Для України важливо мати прозору інформацію щодо вирощуваних культур, оскільки це стосується продовольчої безпеки та має значення у разі розроблення політики.

Але, у випадку з окупованими регіонами України, існує велика невизначеність стосовно статусу сільського господарства, включно з відсутністю достовірних даних про обсяги виробництва.

За кілька днів росія почне возити безкоштовне зерно в Африку, щоб зміцнити вплив на континенті, – Bloomberg26.11.23, 16:59

Цю проблему Україна не може вирішити самостійно, вона належить до відповідальності міжнародної спільноти та глобальних інституцій забезпечити перевірки та контроль походження зерна з окупованих територій.

Крім того, визначення походження російського експорту також є викликом, адже доцільно контролювати його виробництво та постачання, щоб уникнути неправомірного поводження та юридичних ризиків

Нагадаємо

Під час атак на українські порти окупанти знищували близько 280 тонн зерна на місяць. Такі цифри назвала посол Великої Британії в ООН Барбара Вурвод на останньому брифінгу Ради Безпеки ООН присвяченому гуманітарній ситуації в Україні.

Популярні

Новини по темі

Вибухи у Херсоні – МВА

 • 29742 переглядiв

Зеленський зустрівся з послом Японії: про що говорили

 • 25765 переглядiв