ukenru
ridkisnyi-krok-demokraty-dopomohly-podolaty-vyrishalnu-pereshkodu-pered-holosuvanniam-paketu-dzhonsona-z-dopomohoiu-ukraini

Рідкісний крок: демократи допомогли подолати "вирішальну перешкоду" перед голосуванням пакету Джонсона з допомогою Україні

 • 18595 переглядiв

Комітет з питань регламенту Палати представників Конгресу США просунув пакет законопроектів про зовнішню допомогу, включаючи допомогу Україні, за підтримки демократів після опозиції з боку жорстко налаштованих республіканців.

Комітет з питань регламенту Палати представників США пізно ввечері у четвер просунувся з пакетом законопроектів про іноземну допомогу, серед яких і для України, - але лише за допомогою демократів, які у рідкісному випадку підтримали процедурне голосування на тлі опозиції з боку трійці республіканців - прихильників жорсткої лінії, повідомляє The Hill, пише УНН.

Деталі

Комітет, як вказано, проголосував 9 до 3 за ухвалення правила, що регулює дебати щодо пакету, при цьому республіканці Томас Мессі, Чіп Рой та Ральф Норман виступили проти цього.

"Успішне голосування дозволяє всій Палаті проголосувати за правило та відкрити дебати щодо трьох законопроектів про іноземну допомогу (напрямок допомоги Ізраїлю, Україні та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні), а також четвертого законопроекту, що включає інші пріоритети національної безпеки, такі як заборона TikTok", - пише видання.

Голосування щодо правила – у комітетах і в залі – зазвичай є повсякденною подією, пов'язаною з партійною лінією: члени партії більшості підтримують правило, а законодавці з партії меншості голосують проти нього. Але оскільки консерватори проголосували проти відмови від опозиції щодо допомоги Україні та виключення заходів безпеки на кордоні, процедурне голосування підтримали демократи, пише видання.

Правило стосовно законодавства про іноземну допомогу дозволяє голосувати щодо конкретних поправок до законопроекту щодо України, Індо-Тихоокеанського регіону та заходів національної безпеки. Однак, як повідомляється, до ізраїльського законопроекту не розглядатимуться жодні поправки.

У правило також включено формулювання, згідно з яким, якщо Палата представників схвалить кожен із чотирьох законопроектів (вони отримають окремі голоси), вони будуть об'єднані та відправлені до Сенату як один пакет.

"Успішне голосування за правило у четвер увечері знаменує собою подолання вирішальної перешкоди на шляху пакету іноземної допомоги, який викликав різку критику з боку республіканців - прихильників жорсткої лінії відтоді, як спікер Майк Джонсон (республіканець від штату Луїзіана) окреслив у понеділок свій план", - ідеться у публікації.

18.04.24, 09:12 • [views_0]

Однак, як зазначається, "двопартійне голосування може поставити Джонсона у ще більш неприємне становище з його правим флангом". "Жорсткі консерватори були обурені схильністю Джонсона укладати угоди з демократами попри критику республіканців", - пише видання.

Член Палати представників республіканець Марджорі Тейлор Грін подала клопотання про звільнення з посади - той самий механізм, який використовувався для усунення з посади колишнього спікера-республіканця Кевіна Маккарті - проти Джонсона наприкінці минулого місяця, але не сказала, коли вона планує просувати голосування щодо резолюції.

Керівництво Республіканської партії у Палаті представників у четвер, як вказано, також провело голосування щодо окремого законопроекту про кордон, покликаного заспокоїти прихильників жорсткої лінії, які були розчаровані тим, що пакет іноземної допомоги Джонсона виключив положення, спрямовані на вирішення ситуації на південному кордоні США.

Палата представників США розгляне цей законопроект у п'ятницю, вказує видання.

18.04.24, 18:54 • [views_0]