restrukturyzatsiia-kredytu-dlia-biznesu-dopomahaie-unyknuty-defoltu-ta-pratsiuvaty-zarady-pidtrymky-ekonomichnoi-stabilnisti-krainy-yuryst

Реструктуризація кредиту для бізнесу допомагає уникнути дефолту та працювати заради підтримки економічної стабільністі країни - юрист

 • 56382 переглядiв

Юрист Сергій Лисенко розповів про переваги реструктуризації боргу за кредитним договором для бізнесу. Цей фінансовий інструмент допомагає уникнути дефолту та зберегти економічну стабільність.

Реструктуризація боргу за кредитним договором – досить популярний та актуальний фінансовий інструмент для підтримки економічної стабільності бізнесу і добровільного врегулювання питання проблемної заборгованості з банком. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив юрист Сергій Лисенко.

"В цілому, реструктуризація боргу за кредитним договором – це процес зміни умов існуючого кредитного договору з метою покращення фінансового стану боржника. Реструктуризація є дієвим і привабливим як для кредитора, так і для боржника фінансовим інструментом вирішення питання добровільного врегулювання проблемної заборгованості та забезпечення фінансової стабільності бізнесу", - зазначив Лисенко.

За його словами, реструктуризація кредиту дозволяє підприємцю уникнути дефолту та зберегти свій бізнес, а відповідно і зберегти робочі місця. Окрім того, це дозволяє бізнесу створити резерв ліквідності і підтримувати економічну діяльність, що своєю чергою сприяє підтримці економічної стабільності в країні.

Юрист зазначив, що ініціювати проведення реструктуризації, згідно законодавства, має право боржник.

Добровільне звернення боржника з проханням про реструктуризацію можуть свідчити про бажання все ж виплатити кредитні зобов’язання.

Однак, для того, щоб почалася процедура фінансової реструктуризації, позичальник має надати  серед іншого обґрунтування необхідності такої процедури. Після цього починають перемовини і погодження нових умов кредитного договору, що будуть зафіксовані в плані реструктуризації.

Процедура реструктуризації кредиту нелегка. Однак, як зазначив Сергій Лисенко, є досить популярним фінансовим інструментом і цивілізованим вирішенням проблемної заборгованості.

Додамо

Варто зазначити, що реструктуризація кредитів — це не панацея, а тимчасове рішення, яке дає змогу виграти час і стабілізувати фінансовий стан. Вона не усуває проблеми, але дає можливість пережити складні часи та уникнути катастрофічних наслідків.

Одними з представників українського бізнесу, хто у відповідь на фінансові труднощі вдався до реструктуризації кредиту, – є власники БФК "Гулівер". У цьому випадку реструктуризація боргу проводилася відповідно до закону, який був розроблений за ініціативи МВФ і передбачав спеціальні запобіжники, щоб весь процес відбувся без зловживань. Один з них – участь сторонніх незалежних експертів, тому у цьому кейсі були залучені компанії зі світовим ім'ям. Експерти запропонували понад 10 варіантів реструктуризації й, відповідно до закону, був обраний такий, що зможе забезпечити максимальну економічну вигоду для залучених банків-кредиторів. Завдяки реструктуризації боргу та відновленню економічної активності, БФК "Гулівер" вдалося стабілізувати фінансовий стан проєкту.

І, як наголошував кредитор – "Ощадбанк", власники БФК "Гулівер" чітко дотримувалися умов фінансової реструктуризації до початку повномасштабної війни. Тоді практично всі банки України надавали своїм клієнтам кредитні канікули, а далі відбувався поступовий процес відновлення платежів в рахунок обслуговування кредитів. З 2023 року власники "Гуліверу" повернулися до обслуговування боргу в рамках угоди про реструктуризацію.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі