rada-ukhvalyla-u-pershomu-chytanni-zakonoproiekty-shchodo-protydii-domashnomu-nasylstvu-u-mvs-poiasnyly-shcho-zminytsia

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкти щодо протидії домашньому насильству: у МВС пояснили, що зміниться

 • 19105 переглядiв

Парламент підтримав у першому читанні два законопроєкти, спрямовані на протидію домашньому насильству. Документи врегулюють питання застосування електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником обмежувальних заходів  і заборони наближатися до потерпілої. А також приведуть законодавство про домашнє насильство у відповідність до Стамбульської конвенції. Про це у Facebook повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, пише УНН.

Йдеться про законопроєкти:

·        № 5629 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству" та

·        № 8329 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)"

Деталі

Метою  законопроєкту № 5629  є врегулювання питання застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству в частині застосування електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником вимог обмежувальних приписів та обмежувальних заходів і стосуються заборони наближатися до потерпілої особи.

Законопроєкт № 8329 приводить норми Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" у відповідність до положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цим явищем та вдосконалення процесуального порядку розгляду таких справ.

Доповнення

За даними нацполіції, наразі на обліку у правоохоронці перебуває 97,6 тисячі людей, які вчинили домашнє насильство, 64,1 тисячі з них поставлено на облік цього року.

За 10 місяців цього року до правоохоронців надійшло понад 196 тисяч повідомлень про події, пов’язані з домашнім насильством, що на 24 % більше за весь попередній рік (2022 р. – 155,7 тисячі). 

Подальше схвалення вищезазначених законопроєктів дозволить значно підвищити рівень протидії цьому негативному явищу в нашій державі

- заявив заступник міністра внутрішніх справ.

Також повідомив, що готуються пропозиції до редакції законопроєктів до другого читання.

Раніше

Як повідомляв УННВерховна Рада України  22 листопада підтримала законопроєкт, що приводить законодавство про домашнє насильство у відповідність до Стамбульської конвенції, за нього проголосував 271 депутат. Нові заходи спрямовані на посилення судового розгляду та державного впливу на кривдників.

Тетяна Краєвська

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Сніг з ожеледицею та до 15° морозу: синоптики дали прогноз

     • 19487 переглядiв