ukenru
rada-rozghliane-posylennia-vidpovidalnosti-u-sferi-vykorystannia-publichnykh-koshtiv

Рада розгляне посилення відповідальності у сфері використання публічних коштів

 • 15919 переглядiв

Законопроєкт пропонує штрафи за несвоєчасне оприлюднення або оприлюднення недостовірної, неточної чи неповної інформації про використання публічних коштів посадовими особами, а також надає Державній аудиторській службі право збирати персональні дані для притягнення до відповідальності порушників.

Верховна Рада на одному із найближчих засідань планує розглянути у першому читанні законопроєкт, який посилює відповідальністьу сфері використання публічних коштів посадовими особами (реєстр. № 10255). Про це повідомляє УНН із посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР. 

Законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за використання публічних коштів посадовими особами розпорядниками та одержувачами коштів державного та місцевих бюджетів, підприємств державного та комунального сектора економіки" пропонує, зокрема такі зміни: 

  • штафи за несвоєчасне оприлюднення інформації про використання публічних коштів або оприлюднення недостовірної, неточної чи неповної інформації. 
  • Збільшення строку, протягом якого інформація зберігається у відкритому доступі з 3 до 5 років.
  • надання Держаудитслужбі права збирати персональні дані осіб, які здійснили порушення, щоб щодо них можна було вести провадження. 

Штрафи 

Сьогодні за неоприлюднення інформації про використання публічних коштів накладають штраф від 425 до 850 гривень. 

У законопроєкті народні обранці пропонують встановити такі штрафи:

  • за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення інформації -  пропонують накладати такий самий штраф від 425 до 850 гривень;
  • за оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації - штраф від 850 до 1190 гривень. 
  • якщо протягом року особа знов скоїть таке ж правоопорушення то її пропонують штафувати на 1020 - 1360 гривень.

Хто штрафуватиме

Справи про адміністративні правопорушення щодо оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації розглядатимуть органи державного фінансового контролю. 

Як пише моніторинговий портал Dozorro, автори законопроєкту не пропонують внести зміни до пункту 8-1 частини 1 статті 255 Кодексу. У ній визначено, що протоколи про порушення статті 212-3 Кодексу мають право складати уповноважені посадові особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представники (крім порушень, пов'язаних з законодавством про адвокатуру).

За логікою Кодексу, неоприлюднення інформації про публічні фінанси не лише ускладнює контроль за їх витрачанням, а й порушує право особи на інформацію.

Органи держфінконтролю

Згідно із законопроєктом, до переліку прав органів держфінконтролю додається: 

  • здійснювати провадження в справах про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення у випадках передбачених законом; 
  • право збирати та отримувати персональні дані особи у випадках, передбачених законами, з метою здійснення провадження в справах про адміністративні правопорушення.
  • право одержувати не просто документи, матеріали, інформацію — але й інформацію з обмеженим доступом.

Як повідомляється, у разі притягнення особи до адміністративної відповідальності, його установу можуть внести до плану заходів державного фінансового контролю. 

Рада підтримала нові правила для боротьби з підкупом іноземних посадовців: стосується інформування НАБУ24.04.24, 12:23 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Економіка